Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Eldriven lyx från Tyskland och Kina
2 AV 2
Foto: HiPhi

Kinesiska HiPhi stegar mot Europa

HiPhi ska täcka av en ny billigare modell inför sin Europalansering. Men räkna inte med att Y blir en elbil i budgetklassen.

Snart är det dags att lära sig namnet på ett nytt kinesiskt elbilsmärke: HiPhi. I en intervju med Autocar har märkets tekniske chef Mark Stanton bekräftat att HiPhi ska lanseras i Europa senare i år. Men det blir inte med de två modeller som i dag står i de kinesiska bilhallarna, X och Z, utan med en ny billigare bil som baseras på samma plattform.

HiPhi X öppnar upp sig. Foto: HiPhi

Den nya modellen, som inte helt oväntat får namnet Y, ska täckas av under bilsalongen i Shanghai som öppnar den 18 april och är menad att sälja i större volymer än X och Z. Det handlar emellertid inte om en billig elbil, märket rör sig i premiumsegmentet och bilarnas pris rör sig i miljonklassen även om den nya ska vara snäppet billigare.

HiPhi Z - en utmanare till Porsche. Foto: HiPhi

Suven X visade vi i konceptform för över fyra år sedan, en bil med minst sagt knepig dörrdesign. Modellen kom i produktion för två år sedan och blev under första halvåret den bäst säljande premiumelbilen i Kina. Förra året slöt sedanen Z upp, en modell som tar upp kampen med Porsche Taycan. När det gäller X ser Mark Stanton att kunderna tidigare har kört Mercedes.

Kort efter att Y har täckts av ska en lanseringsplan för Europa presenteras.