Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: HiPhi

Kinesiska HiPhi Y – med sikte på Europa

HiPhi Y är nu presenterad. En elbilsmodell som är kalibrerad för större volymer än sina föregångare och ska börja levereras till europeiska kunder i början av nästa år.

Ännu en kinesisk elbil som täcks av under bilsalongen i Shanghai. Jo, men det finns all anledning att hålla koll på nya HiPhi Y – märket är nämligen på väg att lanseras i Europa och modellen kommer att spela i en lägre prisklass än HiPhis övriga modeller.

X, Y och Z. Så heter HiPhis modeller. Foto: HiPhi

Suven X håller på att anpassas för den europeiska marknaden och testas nu av tyska Tüv Süd och efter den följer sedan Z. Oslo och München får HiPhis första utställningslokaler på kontinenten och de första kundleveranserna ska starta i år.

Men de båda bilarna lär inte bli en vanlig syn på vägarna då de kostar närmare miljonen kronor redan i hemlandet. Modellen Y är däremot framtagen med en lägre prisbild i fokus, en tänkt volymbil för en global marknad.

Billigare än föregångarna med Y spar inte på partytricken. Foto: HiPhi

Den femsitsiga modellen Y mäter 494, 196 och 166 centimeter i längd, bredd och höjd och har liksom suven X en knepig dörrdesign. Bilen kan fås med såväl två- som fyrhjulsdriven med räckvidder på 56, 76,5 respektive 81 mil.

Bilen genomgår tester just nu och orderböckerna ska öppnas i slutet av året och kundleveranserna i Europa ska starta i början av 2024.