Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Swindon Powertrain

Klassisk Mini lanserad med eldrift

Ny teknik och klassisk form när gamla Mini kommer med eldrift. Men inte från officiellt håll och knappast till reapris.

Elbilar behöver inte vara nya och konstiga. Vi har sett klassiska bilar som elkonverteras: Jaguar E-Type, MGB och även Aston Martin erbjuder snart tjänsten för sina gammelbilsägare. Nu ansluter modellen Mini till skaran och blir ett lågprisalternativ, i all fall i det sällskapet.

Foto: Swindon Powertrain

Från 79 000 pund, cirka 959 500 kronor, kostar bilen som renoverats och konverteras av firman Swindon Powertrain och säljs som Swind E Classic Mini. Borta är bensinmotor och den sammankopplade växellådan liksom bränsletanken och istället har en elmotor på 107 hästkrafter och ett batteri på 24 kWh tagit plats under skalet och en laddkontakt tagit plats där tidigare ett tanklock fanns att finna.

Foto: Swindon Powertrain

I och med konverteringen har bilen blivit 80 kg tyngre men tar sig ändå 0-100 km/h på 9,2 sekunder och toppar 129 km/h. Räckvidden är 20 mil och batteriets laddtid fyra timmar.

Swindon Powertrain har uppdaterat gammelbilen på en rad punkter. Fjädringen är ny liksom bromsarna och bekvämligheter som eluppvärmda säten och rutor finns liksom moderna USB-kontakter. Om du vill ha mer lyx i form av elmanövrerade sidorutor, centrallås, luftkonditionering och modernt infotainmentsystem kompatibelt med Apple Car Play och Android Auto får du öppna plånboken på nytt. Men skynda på då bara 100 bilar ska byggas, både höger- och vänsterstyrda versioner.

Foto: Swindon Powertrain

Bilen presenterades under London Classic Car Show men visades upp redan i höstas under World Zero Emission Summit då premiärminister Theresa May besökte montern. Swind E Classic Mini har tagits fram med statligt stöd.

Nu är det emellertid inte första gången vi ser klassiska Mini som eldriven. Från officiellt håll visades en sådan upp inför New Yorks bilsalong 2018 och redan 1966 experimenterade man med eldrift.