Klassisk Range Rover blir elbil
Den som suktar efter en helt eldriven Range Rover får satsa på första generationen, nuvarande finns nämligen ”bara” som laddhybrid. Den klassiska britten går nämligen att elkonvertera tack vare brittiska företaget Lunaz.
Range Rover generation ett, ofta kallad Range Rover Classic, var en riktig långkörare. Från lanseringen i mitten av 1970 tog det nämligen hela 26 år innan produktionen upphörde till förmån för en ny, modernare, lyxigare och mer komfortabel generation. Just nu är Range Rover inne på sin fjärde generation.
Ursprungliga Range Rovern erbjöds under åren med olika V8-motorer på 3,5, 3,9 och 4,2 liter samt en rad raka dieselfyror på antingen 2,4 eller 2,5 liter. Några elmotorer var aldrig med i diskussionerna på den tiden. Det är först under de senaste åren som Range Rover har fått elektrisk kraft, bland annat i laddhybridversionen P400e.
Någon helt elektriskt driven Range Rover har inte funnits, förrän nu. Men det är inte Land Rover som ligger bakom elbilen, i stället är det brittiska firman Lunaz, experter på elkonverteringar av gamla, klassiska bilar (Jaguar, Bentley och Rolls-Royce har de satt tänderna i tidigare, du ser dem skymta i bilderna här).
Lunaz erbjuder nu ett konverteringskit i två utföranden till Range Rover Classic. Tyvärr bjuder de inte på några som helst specifikationer, men bilen som konverteras granskas minutiöst innan ingreppet för att batterierna och elmotorerna som monteras inte ska rucka på bilens ursprungliga egenskaper vad gäller exempelvis viktfördelning.
Ena utförandet kallas Town och erbjuder tvåhjulsdrift samt lyx och komfort för både fram- och baksäte. Andra utförandet kallas för Country och innebär fyrhjulsdrift för hög framkomlighet, något Range Rover, framför allt första generationen, uppskattas för.
Vi misstänker att ena konverteringsalternativet innehåller en elmotor medan det andra innehåller två.
Förutom elkonverteringen går Lunaz genom kundens bil för att uppgradera den till toppskick samt med annan modern teknik. Bland annat monterar man GPS-navigation, uppkopplingsmöjligheter och klimatanläggning. Allt integreras för att se ut som om det vore originalmonterat under 1970-talet.
Som om ovanstående inte är nog erbjuder Lunaz även sina kunder en andra konvertering av Range Rover Classic. När man beställer elkonverteringen kan man som kund också kryssa i konvertering till ”cabriolet”. Taket försvinner och bilen blir något i stil med den Range Rover som användes i James Bond-filmen Octopussy från 1983.
Enligt Lunaz har åtminstone en europeisk kund beställt denna konvertering.
I ett första skede planerar Lunaz att konvertera 50 bilar där de första ska levereras till kund under sommaren 2021. Även om konverteringen kostar multum, priset börjar på motsvarande 2,8 miljoner kronor, sägs listan över intresserade kunder vara lång.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se