Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Klimatbonus snart slut – utbetalningar stoppas

Transportstyrelsen meddelar att de stoppar utbetalningar av klimatbonusar. Pengarna är nämligen snart slut för i år.

Under onsdagen meddelade Transportstyrelsen att man stoppar utbetalningar av den så kallade klimatbonusen till köpare av bonusberättigade bilar. Den kvarvarande delen av klimatbonuspotten skulle vara helt förbrukad inom någon vecka om utbetalningarna fortsatte. Detta trots att regeringen i år avsatte hela 2,91 miljarder kronor i anslag till klimatbonusbilar. 1,15 miljarder kronor mer än under 2020. Därför pausar myndigheten nu utbetalningarna tills ytterligare tillskott beviljats.

– Vi har inga besked i dagsläget om nya budgetbeslut men när vi får nya anslag återupptar vi arbetet med att betala ut klimatbonusar. Den som redan har skickat in en ansökan ligger kvar i kön, säger Mats Einarsson, verksamhetsutvecklare på Transportstyrelsen.

Den som köper en ny bil med ett koldioxidutsläpp på högst 60 g/km är berättigad till klimatbonusen vars belopp som högst är 70 000 kronor. Ersättningen betalas som tidigast ut sex månader efter första registreringsdatum.
Under 2020 avsatte regeringen 1,76 miljarder kronor för detta och även då tog pengarna slut i förtid. Men då räckte de så långt som till slutet av oktober. Trots ett avsevärt mycket högre avsatt belopp i år är potten alltså nästan slut redan nu. Bidragande orsaker till detta är troligen en kraftig ökning i försäljningen av bonusberättigade bilar och att ersättningen från 1 april i år höjdes. Från tidigare maxbelopp om 60 000 kronor till nuvarande 70 000 kronor.