Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Bildfokus.se/Patrik Lindgren

Klimatbonuspengarna är slut

Subventioneringen av så kallade klimatbonusbilar kostar mer än vad regeringen räknat med. Årets pengar avsedda för klimatbonusutbetalningar är slut, det meddelar Transportstyrelsen.

Elbilar, laddhybrider och gasbilar som släpper ut högst 70 gram koldioxid per kilometer är berättigade klimatbonus, det vill säga köparen av en sådan bil får tillbaka pengar ett halvår, eller mer, efter köpet. Denna statliga subvention är som högst 60 000 kronor. Högsta beloppet betalas ut till nollutsläppsbilar, det vill säga elbilar, medan laddhybriders belopp baseras på hur mycket koldioxid de släpper ut per kilometer enligt WLTP-körcykeln. För varje gram dras 714 kronor bort från grundbeloppet 60 000 kronor.
Gasbilar, dock ej gasoldrivna bilar (LPG), har ett fast bonusbelopp på 10 000 kronor oavsett hur mycket koldioxid de släpper ut.

Sex elbilar som tillsammans har plockat 360 000 kronor ur klimatbonuspotten. Foto: Patrik Lindgren

I år fördelade regeringen 1,76 miljarder kronor till klimatbonusutbetalningar, en summa som var tänkt att räcka under hela året. Men i och med att allt fler bilköpare väljer så kallade klimatbonusbilar (elbilar, laddhybrider och gasbilar) har pengarna gått åt i snabbare takt än planerat. Transportstyrelsen meddelar nu att man därmed pausar utbetalningarna och planerar att återuppta dem när det återigen finns pengar i potten.

Regeringen har föreslagit ett tillskott på 400 miljoner kronor för i år, ett förslag som finns med i den höständringsbudget för 2020 som presenterades i september och som det ska tas beslut om den 25 november.