Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Vd Christian von Koenigsegg om tillväxten och framtidsutsikterna för Koenigsegg
2 AV 2
Foto: Koenigsegg / YouTube

Koenigsegg Gemera får V8 och över 2300 hästkrafter

Koenigseggs nyaste modell – laddhybriden Gemera – presenteras nu i ett andra utförande där trecylindriga bensinmotorn ersätts med en het V8 som gör att drivlinan totalt levererar över 2 300 hästkrafter. Det är imponerande för en fyrsitsig ”familjebil” med mittmotorkonfiguration.

Det var våren 2020 som Koenigegg Gemera stal allt fokus när den avtäcktes på Genèvesalongen. Att bilen hamnade i absoluta blickfånget var inte konstigt, den svenska supersportbilstillverkaren med bas i skånska Ängelholm hade nämligen utvecklat en fyrsitsig laddhybrid – som dessutom hade en mittmonterad bensinmotor. En mycket unik konfiguration. Än mer unik var Gemera i sitt presentationsutförande då bensinmotorn var trecylindrig, hade motorvolym på två liter och var kamaxellös (!) samt att den ackompanjerades av inte mindre än tre elmotorer. Tillsammans landade det i 1 734 hästkrafter i den knappt fem meter långa superbilen.

Christian von Koenigsegg med Gemera HV8. Se hela presentationen på film nedan.Christian von Koenigsegg med Gemera HV8. Se hela presentationen på film nedan.Christian von Koenigsegg med Gemera HV8. Se hela presentationen på film nedan.
Christian von Koenigsegg med Gemera HV8. Se hela presentationen på film nedan. Foto: Koenigsegg / YouTube

 

Nu, sommaren 2023, presenterar Christian von Koenigsegg och hans företag återigen Gemera. Denna gång med ”en tvist”. Drivlinan i bilen har nämligen gjorts om och i stället för den lilla trecylindriga motorn har man lyckats klämma ned en variant av V8-motorn som vanligtvis sitter i Jesko. ”Hot V8” kallas maskinen i detta utförande, eller HV8 i kortform och som även återfinns i modellversionens namn – Gemera HV8.

Koenigsegg Gemera.Koenigsegg Gemera.Koenigsegg Gemera.
Koenigsegg Gemera.Koenigsegg Gemera.Koenigsegg Gemera.
Koenigsegg Gemera.Koenigsegg Gemera.Koenigsegg Gemera.
Koenigsegg Gemera.Koenigsegg Gemera.Koenigsegg Gemera.
1 AV 4
Koenigsegg Gemera.
Foto: Koenigsegg
2 AV 4
Koenigsegg Gemera.
Foto: Koenigsegg
3 AV 4
Koenigsegg Gemera.
Foto: Koenigsegg
4 AV 4
Koenigsegg Gemera.
Foto: Koenigsegg

V8:an på fem liter sågs tidigare som omöjlig att få plats i Gemera, men ny transmission har förverkligat drömmen. I modellen Jesko sitter blixtsnabba LST-växellådan där bokstäverna står för ”Light Speed Transmission”. I Gemera HV8 finns växellådan LSTT, en förfinad version där extra bokstaven (T) står för ”Tourbillon”, således är fullständiga namnet ”Light Speed Tourbillon Transmission”.

Dark Matter, Koenigeggs nya, egenutvecklade 6-faselmotor. Världens kraftfullaste enligt Koenigsegg.Dark Matter, Koenigeggs nya, egenutvecklade 6-faselmotor. Världens kraftfullaste enligt Koenigsegg.Dark Matter, Koenigeggs nya, egenutvecklade 6-faselmotor. Världens kraftfullaste enligt Koenigsegg.
Nioväxlade LSTT-växellådan. Hypersnabb på att byta växel.Nioväxlade LSTT-växellådan. Hypersnabb på att byta växel.Nioväxlade LSTT-växellådan. Hypersnabb på att byta växel.
Hela drivlinan i Gemera HV8.Hela drivlinan i Gemera HV8.Hela drivlinan i Gemera HV8.
1 AV 3
Dark Matter, Koenigeggs nya, egenutvecklade 6-faselmotor. Världens kraftfullaste enligt Koenigsegg.
Foto: Koenigsegg
2 AV 3
Nioväxlade LSTT-växellådan. Hypersnabb på att byta växel.
Foto: Koenigsegg
3 AV 3
Hela drivlinan i Gemera HV8.
Foto: Koenigsegg

 

Men det räcker inte med att en dubbelturbo-V8 ersätter en trepip (även den överladdad) och att LSTT tar över efter Koenigsegg Direct Drive (som lanserades med Regera). De tre elmotorerna som Gemera presenterades med för tre år sedan möter nu en överman i en ny, egenutvecklad elmotor som kallas för ”Dark Matter”. Den levererar på egen hand över 800 hästkrafter (600 kW) och 1 250 newtonmeter, dessutom är den lättare (39 kg) och tar upp mindre plats (38x38x14 cm) än de tre Quark-elmotorerna.
Tillsammans genererar Dark Matter-elmotorn och HV8:an extrema 2 332 hästkrafter och 2 750 newtonmeter. Enligt Koenigsegg är siffrorna nytt världsrekord för en produktionsbil.

– Gemera HV8 är inte bara den mest kraftfulla och extrema produktionsbilen på planeten jorden, med häpnadsväckande 1,11 hästkrafter per kilo, utan det är också den mest praktiska och användarvänliga sportbilen som någonsin skapats. Dess otroliga respons, köregenskaper, motorljud, skarpa växellåda, rymliga interiör och fyrhjulsdrivna system kombineras för att skapa en oöverträffad och ojämförlig körupplevelse, redo att sätta många prestandarekord runt banor och på raksträckor. Vi är oerhört stolta över att ha väckt Gemera HV8 till liv och ser mycket fram emot att leverera denna nya nivå av prestanda och teknik till våra uppskattade kunder och fans, säger Christian von Koenigsegg.

https://youtu.be/nbDLHkMMvFc

Gemera HV8 – som lär ha extrema, men ännu okända, accelerationssiffror – kostar ytterligare 400 000 dollar vilket motsvarar 4,28 miljoner kronor. Redan i grundutförande kostar Gemera över 20 miljoner kronor.
Grundutförandet är alltså Gemera med trecylindriga bensinmotorn som samarbetar med Dark Matter-elmotorn. I denna ”baskonfiguration” klämmer drivlinan ur sig drygt 1 400 hästkrafter och 1 850 newtonmeter.

Tillverkningen av Gemera inleds i slutet av 2024 i den nya anläggning – Gripen Atelier – som Koenigsegg tog i bruk i förra veckan. De första kundleveranserna är planerade till inledningen av 2025.