Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Koenigsegg

Koenigsegg tar över Nevs ägande i Gemera

Koenigsegg köper tillbaka Nevs andel på 65 procent i det gemensamma bolaget Meneko. Det innebär att tillverkaren återigen är ensam ägare av supersportbilen Koenigsegg Gemera.

Koenigsegg ingick partnerskapet med Nevs 2019 med målet att utveckla volymmodeller med fokus på eldrift, parallellt med den egna kärnverksamheten.

Förvärvet av Nevs andel i Meneko innebär en konsolidering av tillväxten och är i linje med Koenigseggs strategi att ha en helt integrerad utveckling och produktion.

– Koenigseggs starka och stabila tillväxt både operationellt och finansiellt gör det möjligt för oss att köpa tillbaka Nevs andel i Meneko och bli ensam ägare till verksamheten. När vi, inför tillverkningen av Gemera, nu investerar tungt i nya anläggningar, kompetens och infrastruktur är detta ett viktigt steg i vår tillväxt. Förvärvet ger oss utrymme att planera bredare i investeringsprocessen, säger Christian von Koenigsegg, bolagets vd och grundare, i ett pressmeddelande.

Vd:n förklarar att bolaget, trots förvärvet, ser fram emot ett fortsatt samarbete med Nevs i både detta och andra projekt framöver.

– Gemera är en unik bil och det har varit ett otroligt fint och givande samarbete i projektet med Koenigsegg. Vi ser fram emot att fortsätta följa Koenigseggs utveckling och våra fortsatta operativa samarbeten, säger Stefan Tilk, vd på Nevs.

Koenigsegg planerar att bygga 300 exemplar av Gemera i en ny och modern anläggning som redan börjat byggas i anslutning till den befintliga fabriken i Ängelholm. Produktionen beräknas starta 2023.

Gemera är en så kallad Mega-GT, en bil som kombinerar superbilsprestanda med plats för fyra personer och bagage. Den är också företagets första fyrsitsiga modell och en hybrid där förbränningsmotorn är anpassad för fossilfria bränslen.