Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Koenigsegg.com

Koenigseggs instegsmodell kommer 2020

Koenigsegg lanserar en billigare sportbil tillsammans med Nevs. Visas upp 2020 och kommer i produktion strax efter det.

Att svenska Koenigsegg har en billigare modell på agendan har vi skrivit om tidigare. I en intervju med Autocar berättar nu tillverkarens vd Christian von Koenigsegg att bilen ska stå klar under första halvan av 2020 (under Genèvesalongen?) och komma i produktion strax därpå.

Tidigare i år blev det klart att elbilstillverkaren Nevs köper in sig hos Koenigsegg och att de tillsammans skapar ett så kallat join venture-bolag som ska ta fram el- och hybridbilar.

Bilen som kommer 2020 är den första av flera modeller och har varit under utveckling under två års tid men några tekniska specifikationer har ännu inte släppts.

En enligt Autocar kommer dock bilen ha Koenigseggs välkända V8:a på fem liter kombinerad med någon typ av elektrifiering. Motorn kan också komma att använda sig av den kamaxellösa teknik som presenterades 2016 och som utvecklats av Koenigseggs systerbolag FreeValve AB. Bilen beräknas av Autocar få en pris lapp på mindre än hälften av dagens billigaste model – det vill säga strax under tio miljoner kronor.

Även om Nevs delägare och grundare Kai Johan Jiang tidigare har nämnt en tillverkningsvolym på tusenstals bilar så lär resan dit bli lång. Koenigsegg själva byggde 18 bilar förra året och siktar på att nå över hundra med den nya modellen de närmaste åren.

Bilarna som mynnar ut i samarbetet ska byggas i Ängelholm, Trollhättan som i Kina.

Bilden ovan visar modellen Koenigsegg Regera.