Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Komponenterna som Tesla Model S delar med andra bilar

Att bilmodeller delar komponenter är inte ovanligt. Inte heller att de lånar bitar bortom koncernens lagerhyllor. Det gäller även en så nyskapande modell som Tesla Model S.

Alternativ, oberoende och nyskapande är begrepp många säkert förknippar med elbilsmärket Tesla men faktum är att man i mångt och mycket förlitar sig på samma komponenter som högst ”vanliga” bilar. Det visar en sammanställning som amerikanska Road & Track har gjort över delarna i Tesla Model S.

Spakarna vid ratten är hämtade från Mercedes liksom styrenheten. Det är även stoljusteringen och elkomponenterna till sidorutorna. Detta efter ett samarbete 2010 som man hade med det tyska märket i samband med att Mercedes moderbolag Daimler var delägare, något man avslutade 2014.

Det elektriska styrservot kommer från ZF men var först byggt för att passa Range Rover Evoque.

Ventilationsfläkten delar Model S med Kia Optima och gaspedalen är densamma som hos Ford Fusion (Mondeo). Från samma bil har man hämtat bromsljuskontakten. En del som även finns hos Fords supersportbil GT och olika Jaguar och Land Rover-bilar.

Många använder bromsar från Brembo och även om de inte är identiska så är de relaterade. Ja, de i Tesla Model S och Chevrolet Camaro SS. Samma belägg kan dessutom användas i Cadillac CTS-V, Mitsubishi Lancer Evolution och Subaru WRX STI. Parkeringsbromsens belägg sågs första gången i Jaguar S-Type men har även använts av förra generationen Ford GT.

När det kommer till motorn till vindrutetorkarna backade inte Teslas ingenjörer för att ta i ordentligt. De är samma som hos lastbilen Kenworth T800, som du ser på bilden nedan.