Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mini

Konceptbilen Mini Urbanaut – finns nu i verkligheten

Efter att ha debuterat digitalt i fjol har nu Mini Vision Urbanaut byggts på en verklig bil. Den eldrivna minibussen har designats för en framtid med autonom körning i åtanke med matbord och säng tillgängligt inuti bilen.

Redan under förra året visade Mini upp sin nya, märkliga skapelse Urbanaut över nätet. Då rörde det sig endast om en tolkning kring hur bilen kan komma att se ut i framtiden. Nu är den tillbaka som en fullständigt byggd konceptbil. Den är tänkt för en framtid där självkörande bilar är en vanlig syn, och är givetvis eldriven.

Den lounge-liknande interiören tyder på en annan approach till förarmiljön där föraren inte tycks behöva fokusera lika mycket på körningen. Invändigt är den designad för att kunna förvandlas till ett vardagsrum med en ratt som fälls upp och försvinner ned i instrumentpanelen.

1 AV 5
Foto: Mini
2 AV 5
Foto: Mini
3 AV 5
Foto: Mini
4 AV 5
Foto: Enes Kucevic / Mini
5 AV 5
Foto: Mini

En mäklare hade säkerligen beskrivit bilens insida som ”en öppen planlösning med mycket ljusinsläpp och många fönster”, och det hade inte varit helt osant. I bilens mitt finns ett utvikningsbart bord och i bakdelen en säng. Själva säger Mini att man designat bilen ”inifrån ut” där designerna skapat den rymliga interiören innan man gett sig på bilens utsida.

– Under utvecklingen av projektet har vi använt oss av förstärkt verklighet för att skapa en digital modell som blivit systematiskt optimerad. Den fysiska modellen av Mini Vision Urbanaut blev sedan hopplockad från start till mål på Mini Design-studion i München, skriver företaget i ett pressmeddelande.

1 AV 6
Foto: Enes Kucevic / Mini
2 AV 6
Foto: Enes Kucevic / Mini
3 AV 6
Foto: Enes Kucevic / Mini
4 AV 6
Foto: Enes Kucevic / Mini
5 AV 6
Foto: Mini
6 AV 6
Foto: Mini

Konceptbilen förväntas vara en ganska vag förhandsvisning kring hur en framtida crossover från märket kan tänkas se ut, men hur mycket minibuss den kommer förbli är ännu oklart. Från 2030 ska hela Minis fordonsflotta vara eldriven och man ska samtidigt se över sitt modellprogram så ett vardagsrum på hjul kan, tro det eller ej, vara en möjlig väg framåt.

Än har dock inga ord yppats kring vilken drivlina som Urbanaut är tänkt att använda sig av, men BMW-gruppen har å andra sidan gott om batterielektriska sådana om man skulle vilja låna en befintlig. Det återstår att se om, hur och i sådana fall i vilken form Mini Vision Urbanaut kommer få se dagens ljus.