Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: franz12/Shutterstock

Konkurrensmyndighet granskar tysk laddinfrastruktur

En väl fungerande och rättvis laddinfrastruktur är A och O för att få en god tillväxt av elektriska fordon. För att avgöra om situationen speglar regelboken ska den tyska konkurrensmyndigheten nu granska situationen i Europas största billand.

I takt med att antalet publika laddmöjligheter har ökat i Tyskland har även antalet klagomål skjutit i höjden. Klagomålen, som ofta handlar om bland annat prissättning, avtalsvillkor och faktureringsmetoder, har fått tyska konkurrensmyndigheten, Bundeskartellamt, att reagera och ska därför inleda en utredning inom området för offentligt tillgänglig laddinfrastruktur för elfordon. Målet är att i denna tidiga marknadsfas kunna identifiera strukturella konkurrensproblem som kan motverka en framgångsrik expansion. Tyskland har som bekant inlett en enorm satsning på laddinfrastrukturen som de närmaste tio åren ska hjälpa till att ställa om landets fordonsflotta mot elektriskt drift.

Utöver prissättning, villkor och faktureringsmetoder ska konkurrensmyndigheten även granska landets regioners strategier för att tillhandahålla lämpliga laddplatser och hur dessa kan gynna konkurrenssituationen mellan olika operatörer. För laddplatser längs de statliga motorvägarna vill man få till någon form av ramvillkor för en gynnsam konkurrens med en icke-diskriminerande tillgång på lämpliga laddplatser över landet olika delar.

Laddoperatörer på den tyska marknaden säger sig stå positiva till utredningen som man inte vet när den kommer att vara genomförd.