Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Panzhengguamg / Polestar

Konstiga förslaget: Nu kan du köpa en Polestar 1 med konst

Äger du en massa konstverk och är sugen på en något av de sista exemplaren av Polestar 1? Nu kan du betala av den med hjälp av dina gamla tavlor och skulpturer om du så önskar.

Vi har kollat och det är inte den första april. Polestar verkar fullständigt seriösa med sitt rätt annorlunda erbjudande – och eftersom det är så märkligt kan vi ta det en gång till. Som första biltillverkare någonsin (så klart) erbjuder man nu kunder möjligheten att byta sin konst mot prestandahybriden Polestar 1.

Erbjudandet sträcker sig fram till den 15 augusti och har tagits fram i samarbete med den internationellt erkände konstrådgivaren Theodor Dalenson. Från och med i dag kan konstnärer och konstsamlare köpa en Polestar 1 och alltså betala de 1 699 000 kronorna som fordonet kostar med konst som de redan äger.

LÄS MER: Sista rycket för Polestar 1 

Foto: Wangchao / Polestar

– Jag älskar idén att låta konstnärer och samlare köpa en Polestar 1 med konst. För oss är det en speciell bil och vi ville hitta ett unikt sätt att hylla den på innan den slutar att produceras senare i år. Den är handgjord, dyrbar och iögonfallande – precis som ett konstverk, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar i ett pressmeddelande.

Polestar tycker sig ha sett ett uppsving i allmänhetens intresse för konst och hänvisar bland annat till ett par sneakers designade av rapartisten Kanye West som nyligen såldes på auktion för nära 15 miljoner kronor. Samtidigt ökar priserna för både samtida och klassisk konst stadigt.

1 AV 2
Foto: Panzhengguamg / Polestar
2 AV 2
Foto: Feng Ke / Polestar

– Ur ett historiskt perspektiv har många betydande transaktioner ägt rum utanför det vi i dag förknippar med konstmarknaden. Förr i tiden skedde konsthandel främst mellan konstnärer och mecenater, exempelvis var Picasso känd för att byta skisser mot restaurangnotor. Polestars initiativ är i grunden en naturlig förlängning av traditionen att använda konst som betalning för värdefulla varor och tjänster, säger Theodor Dalenson, som agerar konstrådgivare åt Polestar.

https://youtu.be/nnvYxvO78lA

LÄS OCKSÅ: Polestar 1 i gyllene specialupplaga 

Alla former av konst kommer accepteras av Polestar; från måleri och skulpturer till fotografi och installationer. Föreslagna konstverk kommer granskas först av Dalenson och sedan värderas av Sotheby’s och Philips, två av världens största auktionshus. Polestar avser därefter att erbjuda inbytta konstverk till försäljning för allmänheten, främst via något av de två auktionshusen eller genom gallerier och handlare som representerar konstnärerna.

Om någon lyckas betala av de 1,7 miljoner kronorna en Polestar 1 betingar enbart med hjälp av konst återstår att se, men konst(!)igare saker har skett än så – eller har det?