Kraftig förlust för Tesla – men Model 3 är i fas

Tesla har redovisat sina finansiella resultat för första kvartalet i år. Förlusten uppgick till svindlande tre miljarder kronor. Men det påverkar inte Model 3 som väntas gå i produktion enligt tidplan.

Elon Musk har tidigare flaggat för att Tesla under första halvåret i år kommer att investera tungt för att få Model 3 på banan, något som syns i räkenskaperna för årets första kvartal. Förlusten under årets tre första månader uppgick till motsvarande drygt 2,9 miljarder kronor, ett resultat sämre än vad analytiker hade räknat med. Nettoförlusterna under kvartalet ökade med 17 procent jämfört med samma period förra året och är företagets näst största kvartalsförlust någonsin, endast slagen av sista kvartalet i fjol.

Under första kvartalet investerade bolaget motsvarande 5,5 miljarder kronor i verksamheten, en summa som väntas trefaldigas under andra kvartalet.

I samband med det ekonomiska beskedet lät Tesla även meddela att schemat för den av väldigt många efterlängtade instegsmodellen Model 3 löper planenligt. Det innebär att produktionen avses starta, som planerat, i juli i år. Modellen beskrivs av Tesla som en mindre, mer prisvärd version av Model S med kortare räckvidd, lägre effekt och färre funktioner.