Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Volkswagen

Kritiserat förslag om bonusbilar skrotas

Bilar som får klimatbonus i Sverige har kunnat exporteras efter det att bonusen betalats ut. Problemet har funnits i ett antal år och regeringen hade hoppats stoppa klimatexporten i ett nytt förslag. Men nu gör miljödepartementet halt, bara några dagar innan förslaget skulle bli lag från och med den 1 januari 2021.

När Sverige införde den nya fordonsskatten 2018 fick de klimatvänligaste bilarna en bonus på 60 000 kronor. När skattesystemet görs om våren 2021 kommer bonusen att höjas till 70 000 kronor för de bilar som ger minst klimatpåverkan.

LÄS MER: 46 miljarder kronor riskerar att hamna i utlandet 

Ett problem har varit att bilar som fått bonus kunnat exporteras ut ur landet och därmed försvinner den lokala klimatvinsten. Svenska skattepengar ger därmed ingen klimatvinst inom våra gränser. 

Massiv kritik

Det här har regeringen fått kritik för och olika förslag har lagts för att stoppa klimatexporten. Det senaste förslaget var att den som köper bilen ny, och som därmed får bonusen, ska bli skyldig att betala tillbaka pengarna om bilen exporteras inom fem år, och då oavsett om det är den här bilägaren som exporterar bilen eller inte.

Förslaget sågades av i stort sett alla remissinstanser då det anses orimligt att den som köper bilen ska var ansvarig under fem år, oavsett vem som står som ägare på bilen.

LÄS MER: ”Sluta subventionera laddhybrider” 

Kritikerna menade att bilköpare skulle bli rädda för elbilar eftersom det kunde bli tvister längre fram om vem som ska betala tillbaka pengarna. Eller att bilägare skulle känna sig tvingade att ha kvar bilen i minst fem år, för att förhindra att bilen exporterades.

Läser remissvar

Bara några dagar innan förslaget skulle bli verklighet backar miljödepartementet och förslaget dras tillbaka:

– Vi behöver göra en ny analys, säger Martin Larsson, kansliråd på miljödepartementet, till Dagens Industri.

– Innan vi beslutar om nästa steg krävs en noggrann genomgång av alla remissvar och kritik. Vi räknar med att ge besked om en uppdaterad tidsplan i början av nästa år, säger Martin Larsson.

Det är inte ens säkert att det finns ett färdigt förslag för hur klimatexporten ska stoppas till den 1 april då den högsta klimatbonusen höjs till 70 000 kronor.

– Det vore önskvärt, men det är inte säkert. Det finns en samsyn i regeringen och riksdagen kring att stoppa exporten, men det är frågetecken kring hur det ska göras. Vårt förslag hade lagstöd, men ska man exempelvis kräva tillbaka pengar av en person som inte varit förmån för bonusen eller införa ett förbud strider det mot grundlagen och reglerna om EU:s inre marknad vilket gör processen komplicerad och den kan ta tid, säger Martin Larsson.

Enligt Martin Larsson finns förslaget om återbetalning inom fem år fortfarande kvar.

– Vi ska titta på vilka alternativ som finns och hitta den bästa lösningen, säger Martin Larsson.