Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Kvdbil stoppar exporten av bonusbilar

Begbilsjätten Kvdbil har bestämt sig för att sluta sälja begagnade elbilar och laddhybrider till utlandet. Genom det vill Kvd bidra till en föryngring av den svenska fordonsflottan.

Bilauktionsjätten Kvdbil kommer inte längre att sälja några så kallade klimatbonusbilar till utlandet, rapporterar Dagens Industri. Kvdbil säger sig vilja bidra till att ställa om den svenska bilflottan och pekar på exporten av laddhybrider och elbilar som ett stort hinder.

Att sälja begagnade laddhybrider och elbilar till utlandet kan vara en ekonomiskt fördelaktig affär eftersom det är lätt att utnyttja bonussystemet. Nya elbilar får 60 000 kronor i bidrag och laddhybrider med utsläpp upp till 70 gram får en mindre bonus. Det enda kravet för att man ska få bonusen är att bilen stannar i Sverige det första halvåret. Därefter är det fritt fram att exportera den. Dagens Industri har tagit del av statistik från Vroom som visar att 40 procent av alla laddbara bilar som exporteras är mellan 6 månader och ett år gamla.

LÄS MER: Vi testar tre begagnade laddhybrider

– Vi löser ju inte det här problemet själva, men vi kan bidra. Det mest uppenbara vi kan göra är ju att sluta exportera bilar som släpper ut minst, säger Kvdbils vd Lars Nykvist till Dagens Industri. Det handlar också om skattebetalarnas pengar och fenomenet att vi ska bygga upp en infrastruktur för laddning i Sverige. Då underlättar det inte att vi skickar bort bilarna.

Under 2019 exporterade Kvdbil 400 laddbara bilar. Mitsubishi Outlander PHEV, Volkswagen Passat GTE och Kia e-Niro är de vanligaste exportbilarna. För Kvdbil kan det finnas en poäng i att behålla laddhybriderna och elbilarna i Sverige. Under namnet Releasing erbjuder de privatleasing av begagnade bilar. I skrivande stund har de 561 begagnade bilar tillgängliga för leasing, endast 13 av dem är laddbara.