Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Audi

Kvinnor mer positiva till elbil än män

En ny undersökning från Kantar Sifo och Skellefteå Kraft visar att det finns stora skillnader mellan könen när det gäller attityd till elbilar. Bland annat påvisas det att fler svenska kvinnor än män kan tänka sig att införskaffa en elbil inom fem år.

Intresset för elbilar i Sverige är stort – åtminstone jämfört med resten av Europa. I oktober månad stod antalet laddbara bilar, det vill säga elbilar och laddhybrider, för 51 procent av försäljningen i landet. Det främsta skälet till elbilens uppsving är ett ökat miljötänk, åtminstone om man ska tro Kantar Sifos och Skellefteå Krafts undersökning.

Den visar att miljömedveten är det största skälet till att svenskarna vill köpa elbil. Hela 68 procent av de tillfrågade menar att det är den allra tyngsta orsaken, en siffra som stiger till 75 procent om man bara räknar kvinnor. Kvinnor har därtill ett större förtroende för miljönyttan med elbilar än vad män har.

Desto viktigare för männen är elbilens ekonomi. 43 procent av alla män menar att de inte kommer att köpa en elbil ifall subventionerna försvinner.

– Vi ser tydligt att intresset för elbilar hos kvinnor drivs av miljönytta, medan det för män verkar handla om den status som kommer med en ny, ofta dyrare bil. Priset är en faktor som spelar större roll för män och skulle subventionerna försvinna är en elbil plötsligt inte längre lika intressant, säger Sanna Lundström, affärsenhetschef för e-mobilitet på Skellefteå Kraft.

En förklaring till kvinnornas mer entusiastiska elbilsinställning kan vara dess popularitet bland barnfamiljer. Här är det oftast två parter som ska komma överens om ett beslut, ett beslut som kan vara ett aktivt miljöval med barnens framtid i åtanke samtidigt som det kan vara ekonomiskt gynnsamt.

– Barnfamiljer kör oftare korta sträckor mer frekvent, vilket med lätthet ryms inom elbilens räckvidd. Det handlar oftast om skjuts till träning eller turer till matbutiken. Körning som med en elbil är klimatsmart och med andra drivmedel rätt dålig, säger Sanna Lundström.

Män är något vassare på att hålla koll på vart närmaste laddstolpe befinner sig. Enligt undersökningen är det 18 procent fler män än kvinnor som är medvetna om var de kan ladda sin bil. Bland båda könen är det dock en majoritet bland de som inte vet hur långt de har till närmaste laddning.

Vilka är de tre främsta fördelarna med en elbil enligt dig?

Billigare att ”tanka” jämfört med andra drivmedel, 55 %

Bättre för miljön, 68 %

En modern känsla/snygg design, 9 %

Skönare acceleration, 11 %

Mindre buller/lägre ljudnivå 50 %

Ser inga fördelar med elbil, 9 %

Annat, 3%

 

Kan du tänka dig att skaffa en elbil de närmaste fem åren?

Män

Ja, 52 %

Nej, 29 %

Kommer inte att skaffa ny bil de kommande åren, 7 %

Tveksam, vet ej, 12 %

Kvinnor

Ja, 57 %

Nej, 19 %

Kommer inte att skaffa ny bil de kommande åren, 9 %

Tveksam, vet ej, 15 %

 

Kan du tänka dig att köpa en elbil även om subventionerna till elbilar försvinner?

Män

Ja, 33 %

Nej, 43 %

Tveksam, vet ej, 25 %

Kvinnor

Ja, 31 %

Nej, 33 %

Tveksam, vet ej, 36 %

 

Vet du var närmaste laddstation/laddstolpe finns där du bor?

Män

Ja, 46 %

Nej, 51 %

Tveksam, vet ej, 4 %

Kvinnor

Ja, 39 %

Nej, 56 %

Tveksam, vet ej, 5 %

 

Om undersökningen

Undersökningen genomfördes via Kantar Sifos riksrepresentativa webbpanel under tidsperioden 17 – 28 juni 2021. 2002 intervjuer har samlats in bland svenskar 18–79 år som planerar att skaffa, en för dem ny bil, inom de kommande tre åren.