Läckra Genesis Essentia ska bli verklighet

Hyundais lyxmärke Genesis har gett klartecken till Essentia, den linjesköna konceptbil som visades i våras och som alla viftade bort som showbil, inget annat.

På bilsalongen i New York i april visade Genesis Motors upp en konceptbil som fick många att tappa hakan. Den Hyundai-ägda biltillverkaren, som sedan 2016 är ett fristående företag inom koncernen, hade skapat en 2+2-sitsig sportcoupé med linjer som ser ut att ha hämtat inspiration från klassiska vagnar som bär namn som exempelvis Zagato och Aston Martin.

Bilen, som på salongen gick under namnet Essentia, gjorde verkligen avtryck hos betraktarna i och med ”motorhuven” av glas, som inte blottar en motor då bilen är eldriven, kupéutrymmet som även det är helt i glas, de koppartäckta fälgarna och, inte minst, dörrarna som öppnas på ett kombinerat måsvinge- och saxdörrsvis.

Även interiören föll många salongsbesökare på läppen, modernt och klassiskt på en och samma gång. Inte för utsvävande utan formad åt en mer återhållsam riktning.

Den elektriska drivlinan är till specifikation okänd, men 0-100 km/h sägs gå på cirka tre sekunder.

Många blev alltså imponerade av vad de såg, men avfärdade Hyundai Essentia Concept som ännu en bil som aldrig kommer att ta sig ur fantasistadiet.Det visar sig nu att bilen är tänkt att bli just verklighet. Genesis Nordamerika-chef Erwin Raphael bekräftar att avsikten är produktion.Han berättar att det inte handlar om en volymmodell, utan en väldigt begränsad upplaga för en bil som kommer att kosta mer än någonting annat Genesis har i sitt nuvarande modellutbud.

https://youtu.be/HetT-AFeJQE

– Vi är mycket engagerade i Essentia. Vi älskar bilen. Vi tror att den kommer att göra väldigt bra ifrån sig, säger han enligt Motor Trend.Ett tidigare uttalande av Genesis högsta chef, Manfred Fitzgerald, menade att det är möjligt att få ut bilen på gatan under 2021 eller 2022 eftersom det mesta på bilen är genomförbart. Peter Schreyer, mannen bakom bland annat Audi TT generation ett och numera en av Hyundai/Kia-koncernens högsta chefer med ansvar för bland annat formgivning, har sagt att dörrarna sannolikt ersätts med konventionella dörrar.