Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laddbara prestandabilen Skoda Octavia RS iV officiell

Prestandaversionen av Skoda Octavia har gått och blivit laddhybrid. Här är allt du behöver veta om nya Octavia RS iV.

Urfadern Volkswagen Passat GTE har blivit en riktig storsäljare de senaste åren och i slutet av förra året fick Skoda sin första laddhybrid i form av Superb iV. Den har i grunden samma teknik som Passat GTE och så blir även fallet nu när en RS-bil från Skoda för första gången blir laddbar.

Under huven på samtliga ovan sitter en 1,4-liters bensinmotor med 150 hästkrafter som får hjälp av en elmotor med 115 hästkrafter. Total effekt i Octavia RS iV är 245 hästkrafter och 400 newtonmeter, till skillnad från 218 hästar och 250 newtonmeter i Superb och Passat. Det är samma effekt som den föregående generationen Octavia RS hade med en tvåliters bensinmotor.

Batteriet är detsamma som tidigare vilket betyder en kapacitet på 13 kWh som ska räcka till 55 kilometer körning på el. Enligt Skoda ska Octavia RS iV släppa ut 30 gram koldioxid per kilometer enligt WLTP-körcykeln men någon snittförbrukning gällande liter per mil delar de inte med sig av i nuläget. Toppfarten anges till 225 km/h och 0-100 km/h ska avklaras på 7,3 sekunder.

Utöver den nya drivlinan har Octavia RS iV ett antal sportiga detaljer för att särskilja den från vanliga Octavia. Bland annat svartlackade sidospeglar, grill och spoiler bak, samt röda bromsok och sportstolar.

I samband med presentationen av denna laddbara prestandaversion passar Skoda även på att lansera den vanliga Octavia som laddhybrid. I grunden rör det sig om samma drivlina men här med en lägre sammanlagd effekt. Total 204 hästkrafter och 350 newtonmeter, batteri och elräckvidd är detsamma som för Octavia RS iV.

Exakt när de två nya Octavia-versionerna kommer till Sverige eller vad de kommer att kosta är i nuläget oklart.