Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: ginger_polina_bublik / Shutterstock

Lägre pris på snabbladdning nattetid – Tesla först ut

Att ha timpris på elen hemma har blivit allt vanligare, inte minst bland elbilsägare, som utnyttjar de lägre priserna nattetid för att ladda billigare. Men för snabbladdning har liknande dygnsvariation lyst med sin frånvaro fram tills nu.

Att priserna för el varierar över dygnet är nog de flesta medvetna om, och när det nu har blivit allt vanligare för privatpersoner att ha elavtal där priset varierar, så kallat timpris, har det också påverkat beteendet hos många. Inte minst gäller det elbilsägare, som kan nyttja lastbalansering för att undvika konsumtionstoppar, och som kan ladda billigare nattetid vid hemmaladdning. 

Det är egentligen inte heller främst elproduktionen som är problematisk, utan överföringen och belastningen i elnätet. Ett elnät som är överdimensionerat de flesta av dygnets timmar kan korta stunder under kvällstid bli trångt, vilket höjer elpriset. En del regionala elnätsbolag tar också ut extradebitering för höga peakförbrukningar. Det är också just elnätets stabilitet som Tesla nu hänvisar till när man blir först ut att erbjuda ett lägre pris på snabbladdning under de tider på dygnet där övriga samhällets förbrukning är lägre, och förmodligen då Tesla själva får betala mindre för elen.

Från att tidigare ha haft systemet på prov på ett fåtal snabbladdningsstationer, inför man det nu på samtliga 67 stationer i Tesla Supercharger-nätverket i Sverige. Det inkluderar även de 50 stationer som är öppna för andra än endast Teslaförare. Justeringen innebär i ett första skede att priset är lägre före klockan 16:00 och efter klockan 20:00. För den som har abonnemang på Tesla Supercharger är priset per kilowattimme, enligt dagens pressmeddelande, 63 öre lägre – 5,03 kronor i stället för 5,66 kronor. Men man anger också att priset ändras, och att ambitionen är att ännu mer regelbundet justera priserna framöver. 

Kanske får vi alltså se något som ligger väldigt nära den typen av timpriser som redan finns för privatpersoners elförbrukning även på snabbladdare, och kanske kommer fler av landets snabbladdningsbolag följa efter i utvecklingen.