Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini med eldrift blir verklighet tidigast 2026

Först hybriddrift – sedan eldrift. Lamborghini verkar ha stakat ut sina framtidsplaner.

Det är i en intervju med Top Gear som Lamborghinis vd Stefano Domenicali avslöjar märkets planer inför framtiden.

När Aventador och Huracán ersätts om några år kommer deras stafettpinnar att lämnas över till två laddhybrid-modeller. V10- och V12-motorerna kommer visserligen att bli kvar, men få understöd från elektriska motorer.

En sak är säker: några turbomotorer blir det inte tal om.

– Så länge jag är teknisk chef kommer våra superbilar inte ha några turbomatade motorer. Det handlar om känslor. Känner du inget, då är det inget, säger Maurizio Reggiani, Lamborghinis Chief Technical Officer, till Top Gear.

– Den stora frågan för oss handlar om paketering och vikt. Ja, dessa bilar från Lamborghini kommer att vara tysta, men tryck till på gaspedalen och motorn kommer att börja låta. Tystnaden kommer bara att vara i några sekunder, sedan kommer ljudet, fortsätter Reggiani.

Det här är dock inte första gången Lamborghini bekräftar att de har hybridmodeller på väg. Supersuven Lamborghini Urus (bilden nedan), som vi nyss var och provkörde i Italien, väntas dyka upp som laddhybrid under nästa år. Gissningsvis får hybrid-Urus samma drivlina som koncernsyskonet Porsches Turbo S E-Hybrid-modeller, det vill säga en V8 som kombineras med kraften från en elmotor.

Enligt Stefano Domenicali ligger första Lamborghinin med eldrift minst åtta år framåt i tiden. Tidigare har märket från Sant'Agata Bolognese visat upp den elektriska konceptbilen Terzo Millennio (bilden högst upp).

– Jag tror inte att den teknik som en elektrisk Lamborghini kräver kommer att finnas redo förrän år 2026, säger Domenicali till Top Gear.

– Hybrider är ett första steg i den riktningen.

Därmed ser det ut som att Lamborghini får stryk av en annan superbilskonkurrent, nämligen Pagani som utlovat ett elektrisk superbil lagom till år 2025.

När Lamborghini Aventador och Huracán kommer att bytas ut har inte avslöjats ännu. Men vår gissning är att det blir någon gång efter år 2020 – först Aventador sedan lillebror Huracán.