Lamborghini Terzo Millennio visar framtidens elektriska supersportbil
Hur kommer morgondagens supersportbil att se ut och fungera? Lamborghini försöker ta reda på det genom att tillsammans med MIT skapa konceptbilen Terzo Millennio.
Ännu har supersportbilarna inte tagit det stora steget in i framtiden. Visst finns det hybrider som LaFerrari och McLaren P1, laddhybrider som Koenigsegg Regera och Porsche 918 Spyder samt en och annan udda fågel som Rimac Concept One och Nio EP9. Men snart tvingas även supersportbilstillverkarna att ta klivet och det är just detta kliv som Lamborghini nu nafsar på tillsammans med två laboratorier på Massachusetts Institute of Technology, MIT. Tillsammans har de skapat konceptbilen Terzo Millennio som Lamborghini beskriver som ett första steg för en elektrisk supersportbil från märket.
Man har arbetat i fem olika teman; energilagringssystem, innovativa material, framdrivningssystem, visionär design och känslor.
De två första har MIT varit involverade i och är tänkta att skapa en grund som ska leda till radikala förändringar när det kommer till just lagring av energi och materialingenjörskonst, inte minst hos supersportbilar som även fortsättningsvis måste vara lätta och inte tyngas ner av stora batteripaket.
– För exakt ett år sedan slöt vi ett avtal med MIT-Italien-programmet vid Massachusetts Institute of Technology som markerade starten på ett samarbete mellan två enastående enheter för att skapa ett projekt som avser att skriva en viktig sida i framtiden för supersportbilar under det tredje årtusendet, säger Lamborghinis styrelseordförande och vd Stefano Domenicali.
Terzo Millennio, som översatt till svenska betyder ”tredje årtusende”, visar upp ganska futuristiska former där aerodynamiken har fått högsta prioritet. Formerna påminner lite om Aston Martin Valkyrie med många öppningar som optimerar luftflödet.
Bakom varje hjul finns en elmotor som står för framdrivningen. Effekt och vridmoment presenteras inte då uppgifterna inte är av vikt för detta koncept. I stället är det andra tekniska lösningar som väger tyngre och därför presenteras.
Den häftigaste detaljen är karossen, i den lagras nämligen energin. Terzo Millennio har inga tunga batterier monterade i golvet eller någon annanstans i konstruktionen. I stället är det flexibla kolfibernanorör över hela karossen, dessa fungerar som batterier. De är inkapslade i en sandwichkonstruktion med ett skyddande inre och ett yttre skikt för att panelerna inte ska utgöra fara vid kontakt. Sammansättningen säkerställer en låg vikt, precis som en vanlig kolfiberkaross skulle göra.
Denna teknik är läcker, men det är inte första gången vi ser den. Redan för fyra år sedan visade Volvo upp karossdelar som fungerar som uppladdningsbara energilagringsenheter.
MIT och Lamborghinis energibärande kaross har en annan finess, den är nämligen självläkande. Om den skulle spricka eller repas ”läcker inte energin ut”.
När de tekniska innovationerna som Terzo Millennio innehåller kan nå marknaden är okänt, men Maurizio Reggiani på Lamborghini säger att vissa detaljer är närmare produktion än andra. Den energibärande och självläkande karossen misstänker vi ligger längst ifrån lansering.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se