Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Mikael Stjerna ger sig ut över stock och sten för att se vad Ineos Grenadier går för
2 AV 2
Foto: Lamborghini / Okänd

Lamborghini Urus endast som laddhybrid

Suven Urus kommer bara att säljas som laddhybrid från och med nästa år, när Lamborghini går mot elektrifiering. Ersätts av helt eldriven version 2029.

I början av 2022 gjorde Lamborghinis vd Stephan Winkelmann klart att året skulle bli märkets sista med enbart bensindrivan bilar. Riktigt där är man inte men nu berättar han för Autocar att suven Urus bara kommer att säljas som laddhybrid från och med 2024.

Modellen, som presenterades som koncept 2012 och som produktionsklar bil 2017, kommer att få hänga med ett tag till. 2029 kommer den ersättas av en helt eldriven version – ett år efter att märket har presenterat sin första elbil, en crossovermodell med 2+2 layout (en bil med nödbaksäte, enkelt uttryckt.)

Urus blir därmed märkets andra laddhybrid efter Revuelto som presenterades i våras, en bil vars två första årsproduktioner redan har sålts ut. Urus som laddhybrid kommer ha en V8-motor på fyra liter som förbränningsmotor, tidigare nämnda Revuelto har en V12:a på 6,5 liter.

Nästa år kommer även ersättaren till Huracán, en bil som utvecklas utan Audis hjälp, vilket vi har skrivit om tidigare. Den kommer att ha samma drivlina som Urus laddhybrid om än i utvecklad form.

Lamborghini går tydligt mot elektrifiering och Stephan Winkelmann ställer sig tveksam till så kallade e-bränslen.

– Den senaste utvecklingen av syntetiska bränslen handlar mer om att hålla liv i den nuvarande bilparken än att konvertera framtida modeller för att drivas av dem, säger han.