Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lamborghini Urus laddhybrid bekräftad

Nu bekräftar Lamborghinis utvecklingschef att märkets kommande suv även blir märkets första laddhybrid någonsin.

Kommer du ihåg konceptbilen Lamborghini Urus som visades på bilsalongen i Peking 2012? Kort efter uppvisandet tryckte italienarna på projektets pausknapp och det var länge ovisst om 1980-talets LM002 skulle få en ”uppföljare”. Men så plötsligt, under senvåren 2015 avslöjade företagets dåvarande vd, Stephan Winkelmann, att Urus ska bli verklighet och att den ska byggas i hemstaden Sant’Agata Bolognese samt att målet är att försäljningen sätter igång under 2018. Sedan det beskedet har det varit ganska tyst om modellen. Det enda som meddelats är att konceptbilen Asterion inte blir av och att företagets fokus till fullo är riktat mot Urus som ska bli märkets tredje modell.

Men nu äntligen får vi lite mer information och den kommer från Lamborghinis utvecklingschef Maurizio Reggiani. Han säger Urus ska bli märkets första och enda laddhybrid. Med enda menar han att varken Huracán eller Aventador ska förses med laddbara batteripack och elmotorer.

Han berättar vidare att Urus dessutom blir Lamborghinis första turbomodell då den ska få en dubbelturbomatad V8 på 4,0 liter för att drivlinan på bästa sätt ska kunna matcha biltypen.

Sedan tidigare vet vi att det inte blir någon dieselmodell av Urus. Det har nuvarande vd:n Stefano Domenicali sagt.

Foto: Jackson Lowen

Vidare säger Maurizio Reggiani att Urus inte kommer att se ut som konceptbilen gjorde för snart fem år sedan. Han säger att både ut- och insida kommer att genomgå betydande förbättringar för att matcha märkets nuvarande design- och teknikfilosofi.

Lamborghini Urus väntas stå klart redan under 2017. Målet är, som sagt, att försäljningen ska vara igång året därpå. Om det blir laddhybriden som är först ut återstår att se.