Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lancia

Lancia lever! 3 nya modeller visas 28 november

Lancia har inte glömts bort i någon av Stellantis-gruppens byrålådor. Den 28 november premiärvisas inte mindre än tre nya modeller från det 116 år gamla italienska märket.

Blocka datumet den 28 november 2022 i din kalender. Då är det dags för Lancia Design Day och då är det dags för något så ovanligt som nyheter från Lancia – Stellantisgruppens kanske allra mest styvmoderligt behandlade märke. Men Stellantis har lovat att försöka skaka liv i alla sina märken och den 28 november är det dags för Lancia att visa vad de har att komma med.

LÄS MER: Lancia ska bli som Mercedes

Lancia uppger sig ha tre nya modeller under utveckling och på Lancia Design Day ska man ”beskriva designelementen som har inspirerat de tre framtida modellerna”. Någon riktig avtäckning av tre nya modeller lär det alltså inte bli, snarare en titt på tre konceptbilar.

Vid nylanseringen av märket kommer Lancia självklart att lyfta fram sina allra mest klassiska modeller. Foto: Lancia

I designarbetet säger sig Lancia inspireras av många klassiska modeller, däribland Aurelia, Flaminia, Fulvia, Beta HPE, Gamma, Delta och Stratos. Än så länge har Lancia endast varit tydliga med att det kommer en ny Delta år 2028, men dessförinnan kommer en helt ny Ypsilon 2024. Med den kommer Lancia att återetablera sig på flera europeiska marknader, i ett första skede Tyskland, Frankrike, Belgien och Nederländerna. Nya Ypsilon väntas bli både bensin- och eldriven, och från och med 2026 ska Lancia endast lansera nya elbilar och från 2028 ska man inte sälja något annat än elbilar. Den tredje nya Lancian blir en stor crossover som kommer 2026.

LÄS MER: Lancia visar framtiden – tre nya modeller

I dag för Lancia en högst tynande tillvaro, åtminstone på alla marknader utanför Italien. Ypsilon är den enda modellen som säljs, men som den säljer! Efter ettan Fiat Panda är Lancia Ypsilon Italiens näst mest sålda bil hittills i år med 31 114 sålda bilar.