Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Så får du din bil skinande ren inför våren och sommaren
2 AV 2
Foto: Lancia / Lancia

Lancia Pu+Ra HPE tittar framåt och bakåt

En ny konceptbil visar Lancias framtida formspråk, men blickar också bakåt på modeller vi minns. Materialen är återanvända men även modellnamnet HPE – men med en ny innebörd.

Lancia är på väg tillbaka – i alla fall har det tagit ett litet steg i rätt riktning. Det anrika gamla italienska märket som i dag bara har en enda modell på paletten, småbilen Ypsilon, har nu presenterat en konceptbil: Pu+Ra HPE.

Foto: Lancia / Lancia

Bilen, som vi fick en försmak av tidigare under månaden, ska ge en fingervisning om den design vi kommer finna på Lanciabilar under de kommande tio åren. Men tittar även bakåt, som till 1970-talet. På konceptbilen hittar vi baklampor som på rallyjärnet Stratos och randiga bakstolpar som på kombicoupén Beta HPE. Namnet HPE är i dag en förkortning av High Performance Electric och inte High Performance Estate som när det begav sig. Även drag av tidigare modeller som Aurelia och Flaminia ska kunna spåras.

Foto: Lancia / Lancia

Hållbarhet och elektrifiering är sedan år tillbaka ledorden för allt fler tillverkare. Lancia fortsätter sitt samarbete med den italienska möbeltillverkaren Cassina och fokus ligger på hållbara och återanvända material interiört. 2026 ska Lancia bara lansera helt eldrivna bilar, de kommer då ha två modeller. Nästa år kommer en ny Ypsilon som ska finnas både som elbil och som hybrid. Precis som Fiat 500 som dagens Ypsilon delar teknik med. 2026 kommer en eldriven flaggskeppsmodell och 2028 en ny generation av Delta, ett modellnamn som lanserades 1979 – en bil som i Sverige hette Saab-Lancia 600.