Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mattia Baruffaldi / Lancia

Lancia visar framtiden – tre nya modeller

Lancia presenterar framtidsplanerna de kommande tio åren och tre nya elektrifierade modeller står på menyn. Helt eldrivna kommer de att bli 2028.

Lancia har länge varit ganska bortglömt och inte särskilt prioriterat, under FCA-tiden har de i stort sett bara fått ärva olika Chrysler-modeller och satt Lancia-emblem på dem. Sedan jättekoncernen Stellantis bildades för några år sedan har framtiden för det krisande bilmärket varit oklar, men nu kommer ett livstecken i form av en ny framtidsstrategi.

Foto: Mattia Baruffaldi / Lancia

Tioårsplanen som läggs fram inleds men en helt ny generation Ypsilon som ska lanseras 2024, den nuvarande generationen har kommit att bli en riktig långkörare då den lanserades redan 2011 och faktiskt fortfarande säljs på den italienska marknaden. Den nya kommer endast med elektrifierade drivlinor och längre fram finns en helt eldriven version planerad. Något som troligen sker 2026 då Lancia utlovar att helt eldrivna modeller ska finnas. Då kommer även det nya flaggskeppet att lanseras och det blir en bil som mäter 460 centimeter på längden. Troligen en crossover som får namnet Aurelia.
2028 kommer en ny generation Delta som ska bli en ”skulpterad och muskulös bil, med geometriska linjer, som kommer att locka bilentusiaster i hela Europa”, den mäter in på 440 centimeter.

De nya modellerna kommer troligen att byggas på de nya elbilsplattformarna, STLA, som Stellantis håller på att utveckla och från 2028 ska märket vara helt eldrivet.
Med den nya satsningen hoppas Lancia kunna täcka cirka 50 procent av marknaden i Europa.