Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lancia

Lancia visar ny design men inga nya modeller

Så här kommer det nya Lancia att se ut. Konceptet Pu+Ra Zero är inte en bil, utan en skulptur som sägs visa Lancias framtid under det nya Stellantis-styret.

För några veckor sedan meddelade Lancia att de skulle visa tre konceptbilar på sin så kallade Lancia Design Day. I går gick den av stapeln, Lancia Design Day alltså, men konceptbilarna lyste med sin frånvaro. Lancia uppger sig ha designat tre nya modeller, varav den första som blir nya Ypsilon ska lanseras tidigt 2024, men i stället för att visa någon av dem ställde de fram konceptskulpturen Pu+Ra Zero som uppges visa märkets nya designspråk. Pu står för Pure, Ra för Radical och Zero förstås för noll utsläpp. Enligt Lancias vd Luca Napolitano markerar konceptet starten av en ny era för märket.

LÄS MER: Lancia ska bli som Mercedes

Lancia passade också på att visa en ny logotyp. Till skillnad från nästan alla andra företag just nu byter Lancia inte till en logga med platt design, utan till en ny med tredimensionellt utseende och blänkande krom.

1 AV 4
Foto: Lancia
2 AV 4
Foto: Lancia
3 AV 4
Foto: Lancia
4 AV 4
Foto: Lancia

Den nya loggan, och vissa designelement från konceptskulpturen kommer att sitta på nya Ypsilon som kommer om knappt två år och väntas bygga på samma STLA-plattform som Peugeot e-208 och Opel Corsa-e. Interiören ska designas i samarbete med italienska möbeltillverkaren Cassina.Ypsilon blir först ut i en våg av elbilar som ska göra Lancia till ett helelektriskt märke senast 2028. Nu är ju det inte så svårt eftersom det bara är gamla Ypsilon som behöver bytas ut. Enligt Luca Napolitano kommer Lancias inriktning även i fortsättningen att vara små premiumbilar för storstäder och i ett första skede är det fyra europeiska länder utöver Italien som är aktuella för Lancia.

1 AV 5
Foto: Lancia
2 AV 5
Foto: Lancia
3 AV 5
Foto: Lancia
4 AV 5
Foto: Lancia
5 AV 5
Foto: Lancia