Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Land Rover släpper elektrisk Range Rover 2024

Många biltillverkare lägger all energi på att få ut elbilsmodeller nu, men inte Land Rover. De planerar att lansera sin första elbil först om tre år.

Jaguar Land Rover (JLR) får anses ha varit tidigt ute med att erbjuda en helt elektrisk bilmodell, det var i form av Jaguar I-Pace som fortfarande finns kvar i utbudet. Koncernen har därefter inte lanserat några fler elbilar, men Jaguar är på gång med mer och från och med år 2025 ska den anrika britten bli ett renodlat elbilsmärke. Det meddelade JLR:s vd Thierry Bollore för ett par veckor sedan vid en presentation av koncernens nya affärsplan som benämns Reimagine.

Jaguars systermärke Land Rover ska inte gå lika aggressivt fram på elektrifieringsfronten. Först och främst ska dieselmotorerna fasas ut över tid, och laddhybrider kommer att vara ett fortsatt inslag hos märket. Land Rovers första helt elektriska modell är planerad till 2024 och enligt brittiska medier är det Land Rovers lite ”finare” varumärke Range Rover som får äran.

Enligt Thierry Bollore kommer elektrifieringen inte att äventyra Land Rovers välkända terrängegenskaper.

MISSA INTE: Spionbilder på nya Range Rover 

Dagens Range Rover börjar bli väldigt gammal, i år är det nämligen nio år sedan nuvarande generation sattes i produktion. En ny generation är dock på väg att ta över, den ska presenteras senare under 2021.
Denna nya generation bygger på Jaguar Land Rovers MLA-plattform (Modular Longitudinal Architecture) som är anpassad för eldrift, men vid lanseringen är det bensin- och dieselmotorer som gäller, om än elektrifierade i olika utsträckning (mildhybrid och laddhybrid).

Även en ny generation Range Rover Sport, som är en nättare variant av vanliga Range Rover, är aktuell inom kort och då på samma MLA-plattform. På bilden ovan ses just Range Rover Sport i laddhybridutförandet P400e AWD. Bilden är från vårt stora test av laddhybridsuvar tidigare i år.