Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Porsche

Längre räckvidd för Porsche Cayenne som laddhybrid

Större batterikapacitet ska ta Porsches suvar med laddhybridteknik längre med eldrift.

Senaste generationen Porsche Cayenne lanserades som laddhybrid 2018. Ett batteri på 14,1 kWh gav enligt den då gällande NEDC-körcykeln bilen en elräckvidd på 4,4 mil. Vid vår provkörning av Cayenne E-Hybrid kom vi dock bara 3,8 mil och med Cayenne Turbo S E-Hybrid i våras knappt tre mil på el.

Nu får samtliga versioner av Cayenne med laddhybridteknik större batterikapacitet på 17,9 kWh (samma som i exempelvis Volkswagen Touareg R och i uppdaterade Panamera), vilket ska ge bilarna en förbättrad räckvidd på upp till 30 procent. Tidigare nämnda modeller ska nu komma 5,6 respektive 5,3 mil enligt NEDC-körcykeln. Den siffra som nämns enligt den aktuella och tuffare WLTP-cykeln är 4,8 mil i stadstrafik.

I samma veva ändras funktionen i körlaget E-Charge, där förbränningsmotorn laddar batteriet. Laddning görs nu till 80 mot tidigare 100 procent av batteriets kapacitet. Bilar i utföranden Sport och Sport Plus har sedan tidigare jobbat på detta sätt. Anledningen är att laddningen inte är lika snabb och effektiv de sista 20 procenten av batteriets kapacitet.

Samma batteriuppdatering har även gjorts med fyrdörrascoupén Panamera som laddhybrid, vilket vi har skrivit om tidigare.