Larm om dåliga arbetsförhållanden och kvalitetsproblem hos Tesla
Framgångarna för elbilstillverkaren Tesla kan ha en otrevlig baksida. Nu kommer fler rapporter om att arbetsvillkoren på fabriken i Fremont inte lever upp till önskvärda nivåer. Och förutom de anställda riskerar även kvaliteten på de tillverkade bilarna bli lidande.
Det är inte första gången som det rapporterats om att arbetsförhållandena och villkoren för de anställda hos Tesla inte når upp till en dräglig standard. Redan för flera år sedan rapporterades om att Tesla som arbetsgivare hade för vana att inte bara pressa sina anställda hårt, utan även genom olika metoder försvåra livet för de som agerade ”visselblåsare” – utöver då att de blev av med jobbet.
I den senaste rapporten, som kommer från amerikanska CNBC, vittnas det inte bara om att personalen pressas hårt – utan också att de uppmuntras ”ta genvägar” i produktionen samt att fabrikernas arbetsmiljö lämnar en hel del övrigt att önska.
Bakgrunden är de högt uppsatta produktionsmålen – 300 000 bilar för helåret i år – som tvingar de anställda att inte pausa produktionslinan för att inte innebära ”en flaskhals”. Samtidigt har Tesla aktivt eftersträvat en billigare tillverkningsprocess, och resultatet är just att anställda uppmuntrats ta genvägar. Enligt CNBC:s uppgifter ska trasiga komponenter ha lagats med eltejp köpt på Walmart i stället för att ersättas med nya, och i kontroller utmed bandet ska anställda låtit bilar passera ”trots att skruvar eller muttrar saknats”. CNBC ska även ha fått bildbevis på de saker som varit felaktiga.
Teslas fabrik är heller inte helt färdigbyggd, vilket inneburit att bilar sätts samman i en provisorisk fabrik i tältliknande byggnader. Dessa blir både stekheta under dagen, och isande kalla nattetid, samt har blivit hemvist för möss och insekter.
Även gällande de anställdas närvaro har tveksamheter rapporterats. Enstaka sjukdagar eller telefonsamtal under arbetstid kan leda till uppsägning och när skogsbränderna i Kalifornien rasade i närheten av fabriken i november i fjol, ska de anställda ändå tvingats gå till jobbet. Först efter flera dagar ska de ha fått andningsmasker för att inte drabbas lika mycket av röken. Enligt rapporter i The Guardian används en form av ett poängsystem, där anställda prickas för småsaker. Tesla ska även aktivt ha hindrat anställda från att organisera sig fackligt, och anklagats för att ha en kultur är diskriminering och sexuella trakasserier förekommer.
Tesla själva slår dock från sig kritiken. I ett uttalande till The Verge säger de att berättelserna inte överensstämmer med verkligheten, att de är ”missledande” och inte representativa för hur det är att jobba på Tesla.
I ett uttalande till The Guardian från 2017 citerade Elon Musk även företagets ansträngda ekonomi. ”Vi är ett företag som förlorar pengar. Det är inte en situation med giriga kapitalister som vill skära ner på säkerheten och öka vinsterna”, ska han ha sagt då.
Tesla tillverkade drygt 87 000 bilar det senaste kvartalet, varav merparten Model 3.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se