Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: LEVC

LEVC bygger campingbuss av Londontaxi

Londontaxin började nyligen säljas på den svenska marknaden och nu kommer ytterligare en version av den från LEVC. Här är campingbussen som konkurrerar med Volkswagen California.

Tidigare i år provkörde vi den nya Londontaxin som bygger på Volvo-teknik och tillverkas av det kinesiska märket LEVC i brittiska Coventry. Med den nya modellen vill LEVC bredda marknaden utanför de brittiska öarna och även om Londontaxin, TX, är den mest bekanta är det skåpbilsversionen, VN5, som kommer stå för majoriteten av försäljningen.
Nu ska de bredda utbudet med ytterligare en version och lite otippat är det en campingbuss likt bland annat Volkswagen California. Ett fordon som verkligen ligger rätt nu i pandemitider då hemester har blivit allt mer populärt.
Den baseras på skåpbilsversionen och har likt California uppfällbart tak, så kallad poptop. Tack vare stora yttermått och en fyrkantig förpackning borde innerutrymmena vara riktigt bra och enligt LEVC ska det finnas sovplats för upp till fyra personer. Två i den utfällbara soffan nere och två på överslafen när taket fälls upp.

Stolarna där fram går att snurra 180 grader så de även fungerar som sittplats vid det uppfällbara bordet som sitter vid köksdelen. Hela köket ska kunna drivas av litiumjonbatteriet som sitter under golvet och därmed slipper du tänka på att fylla på gasoltankar.
Likt sina syskon har LEVC e-Camper en laddhybriddrivlina med ett stort batteri med kapacitet på 31 kWh vilket ska räcka till 98 kilometers körning. Därefter tar en trecylindrig 1,5-liters bensinmotor hämtad från Volvo vid och laddar batteriet likt en generator. Den fungerar alltså som en räckviddsförlängare i stället för att direkt driva hjulen. Elmotorn med total effekt om 110 kW, 150 hästar, driver bakhjulen och tack vare denna lösning kan framhjulen tillåtas en extrem styrvinkel. Likt taxiversionen har e-Camper en nästintill oslagbar vändcirkel på nätta 8,45 meter vilket borde göra det lätt att parkera på campingplatser eller bland trästammar.

1 AV 2
Foto: LEVC
2 AV 2
Foto: LEVC

Drivlinan gör LEVC e-Camper nästintill ensam i sitt slag i segmentet då väldigt få husbilar har elektrifierade drivlinor idag och detta tror LEVC:s vd kommer att vara en unik konkurrensfördel.
– Husbilsmarknaden växer snabbt och trots att dessa fordon används för kust- och landsbygdsäventyr som ofta inkluderar nationalparker och skyddade områden drivs de fortfarande av bensin- eller dieselmotorer. Detta är en stor konflikt; vi kan se en förändring av konsumenternas attityder med efterfrågan på grönare mobilitetslösningar för att skydda och förbättra luftkvaliteten, säger Joerg Hofmann, vd LEVC.

Husbilskonverteringen gör LEVC i samarbete med brittiska Wellhouse Leisure och de siktar på att dra igång de första kundleveranserna under det fjärde kvartalet i år. LEVC e-Camper kostar från 73 000 euro exklusive moms, cirka 740 000 kronor. Vilket gör den bra mycket dyrare än originalet Volkswagen California som kostar från 442 200 kronor exklusive moms.