Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: LEVC

LEVC vässar batterikapaciteten

Nu erbjuds större räckvidd i LEVC:s bilar. Både taxibilen och transportbilen drar nytta av det större batteripaketet. 

Brittiska LEVC, som liksom Volvo Cars ägs av kinesiska Geely, släpper ett uppgraderat batteri till båda sina modeller: Taxibilen TX och transportbilen VN5. Det nya batteripaketet är på 34,6 kilowattimmar i stället för som tidigare 31. Vad det nya batteriet har för nettokapacitet framgår inte, men vi vet att det hittills bara varit 24,2 kilowattimmar. 

Med det nya batteriet förlängs räckvidden på el i serieladdhybriderna mer än man kan tro, så gissningsvis har nettosiffran ökat mer än den ganska måttliga bruttoökningen. Taxibilen TX får sin räckvidd utökad från 10,3 till 12,6 mil (enligt WLTP9 innan bensinmotorn behöver starta. 

Motsvarande siffra för skåpbilen VN5 är 11,7 mil, upp från tidigare 10,3 mil. Varför skåpbilen inte fått lika stor förbättring som taxibilen vet vi inte. Klart är i alla fall att LEVC hittills levererat 8 500 bilar totalt sedan januari 2018. 

Så man är inte någon storspelare i världen. Men sedan tidigare vet vi att man har på gång en ny, renodlad elbilsplattform kallad Space Oriented Architecture (SOA), som ska ligga till grund för ett bredare modellprogram. Den kanske kan sätta bättre sprätt på affärerna.