Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Leveranstiden för Tesla Model 3 uppe i två år

Teslas instegsbil Model 3 är inte bara världens populäraste elbil redan innan den har börjat tillverkas, den är också en elbil man får gå och vänta på – länge.

Omkring 400 000 förbeställningar har Tesla Motors fått in för instegsmodellen Model 3 som hade premiär i våras. Det ska tilläggas att i princip de flesta av dessa 400 000 beställningar har gjorts utan att personerna bakom har fått se eller känna på bilen. Och bilen har inte ens börjat tillverkas.

Men de som redan har beställt sin Model 3 kan fortfarande se fram emot leverans av sin bil om ungefär ett år då tidigare sagda datum – slutet av 2017 – gäller (med viss reservation, se stycket nedan). Det är nämligen då produktionen är planerad att sätta igång.

Men de spekulanter som faller för Model 3 i dag och därför skickar iväg en beställning först nu, de får tyvärr vänta betydligt längre än så. Enligt Teslas plats i cyberspace är det tidigast mitten av 2018 som gäller, det vill säga nästan två år från i dag. Som sagt, den långa leveranstiden gäller endast för de som beställer nu, tidigare beställningar får sina bilar ”under slutet av 2017”.

Dock bör det tilläggas att när produktionen sätter igång om ett år så kan inte Tesla slänga ihop 400 000 bilar i ett nafs (under 2015 tillverkade Tesla cirka 50 000 bilar). Med andra ord finns det stor risk för ytterligare förseningar för både de som redan har beställt och de som kommer att beställa.

Kanske Tesla kommer att klå Koenigseggs leveranstid som i snitt ligger på 2,5 år?