Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus LF-1 Limitless – lyx-crossover i ny klass

Lexus har på Detroitsalongen dragit skynket av sin konceptbil LF-1 Limitless som sägs lansera en helt ny bilklass i form av en crossover med hög prestanda och obegränsad lyx.

Det var i början av december som Lexus lät oss glutta en smula på vad de tänkt visa uppDetroitsalongen av årgång MMXVIII (2018 för dig som inte levde på romartiden). Nu har den stora bilsalongen i den forna bilhuvudstaden öppnat dörrarna och vi får äntligen se vad Toyotas premiummärke har att visa upp – Lexus LF-1 Limitless.

Det är en konceptbil vi får se, inte skarp vara ännu, men den sägs föreställa en helt nytt lyxigt crossovermodell som ska agera märket flaggskepp inom en nära framtid.

Lexus beskriver formerna hos sitt crossoverkoncept som om de vore på en Gran Turismo snarare än en femdörrars ”kombimodell”. Låg taklinje med kupéutrymme tillbakadraget bakom en lång huv, markerade skuldror och plats för fyra åkande. Visst är det mer GT än kombi, även om det i grund och botten rör sig om en suv. Designen, som kallas Molten Katana, ligger för övrigt Toyotas Kalifornien-baserade designstudio Calty Design Research bakom.

Visst kan vi se vissa drag från Lexus nuvarande modeller, men dragen är mer utmejslade och gjorda med mer finess. Dock osäkert hur mycket av detta som går vidare till en eventuell produktionsmodell.

Lexus numera välkända spindelgrill har nu blivit än mer spindel i och med arrangemanget med strålkastarna och linjerna som flyter över i karossens midja. Det ser nästan ut som om spindeln har fått ben, dock ett par ben för lite.

Taket är en detalj som sticker ut. Inte själva glasytan som bringar ljus in i kupén utan ”takbågarna” på respektive sida som söker sig inåt mitten för att baktill avslutas i en tudelad takvinge.

Interiört ser det inte så överdrivet futuristiskt eller konceptbilsaktigt ut, trots de många skärmytorna på instrumentbrädan, mittkonsolen, i mätarhuset och i baksätet. Skärmarna är inte vardagsmat riktigt än, men snart så. Lexus har velat hålla nere antalet knappar och i stället ska mycket kunna styras med hjälp av handgester.

Den japanska premiumtillverkaren berättar att insidan kännetecknas av det japanska begreppet ”ometanashi” som betyder gästfrihet.

LF-1 Limitless ”styrs via ledning”, det vill säga drive-by-wire och steer-by-wire med allt vad det innebär. Bilen är därmed fullt förberedd för autonom körning, någon förare ska alltså inte behövas. Lexus kallar dock inte systemet för autopilot eller liknande utan ”Chauffeur Mode”, med andra ord chaufförsläget.

Navigatorn sägs vara fyrdimensionell där tiden är den fjärde dimensionen. Med hjälp av denna extra dimension ska navigationssystemet kunna förutse vad föraren och passagerarna har för behov under resan, exempelvis tankstopp, fikapauser eller hotellbokning.

LF-1 Limitless sägs stå för obegränsad lyx, och lyx i det här fallet är den gränslösa valfriheten vad gäller drivlinealternativen. Lexus ser LF-1 med fem olika typer av drivlinor; konventionell elhybrid, laddhybrid, renodlad elbil, vätgasdriven elbil (det vill säga bränslecellsbil) samt en helt vanlig bensinmotor.

Till år 2025 kommer alla modeller från Lexus som säljs att finnas antingen i uteslutande elektrifierat utförande eller med elektrifierad drivlina som ett av alternativen.

Lexus säger att de med LF-1 har skapat en helt ny bilklass. Visst innehåller konceptbilen många spännande lösningar, men en helt ny bilklass är förmodligen att ta i. Audi har Q8 på gång, som kommer senare i år, som blir helt eller delvis eldriven. Det finns fler lyxsuvar av den här storleken, dock är det i dagsläget tunt med elektrifierade varianter.

Men det är klart. Lexus LF-1 Limitless är snäppet större än tyskarnas diton då den är 501,4 centimeter på längden, 198,6 centimeter på bredden och 160,5 centimeter på höjden. Axelavståndet är 297,4 centimeter.

Det betyder att den är 11,4 centimeter längre än Mercedes GLE Coupé och 10,5 centimeter längre än BMW X6. Även utrymmet mellan hjulaxlarna är längre hos japanen, 5,9 centimeter längre än hos nämnda Mercedes och 4,1 centimeter längre än hos BMW:n.