Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lexus LF-FC är en bjässe – försmak av nya LS

På Tokyosalongen ger Toyota oss en förhandstitt in i framtiden och ett kommande flaggskepp, sannolikt ersättaren till dagens LS som snart är tio år gammal.

Konceptbilen LF-FC som står på bilsalongen i Tokyo just nu visar upp vad Lexus kallar ett nytt och fräscht designtema som förkroppsligar märkets nuvarande formspråk L-finesse. Vad vi ser är en stor ”Spindle Grill” monterad på en bil som från sidan påminner en hel del om Aston Martins nya superlyxbil Lagonda. Lång huv, kort sluttande baklucka och däremellan ett ”tillbakalutat” kupéutrymme.

LF-FC är en bjässe. Den mäter hela 5,30 meter på längden vilken gör den tolv centimeter längre än dagens LS i utförandet med extra lång hjulbas. Konceptbilen är dessutom två meter bred och 1,41 meter hög.

Drivlinan består av en bränslecell som levererar sin alstrade kraft till bakhjulen samt till två hjulmonterade elmotorer på framaxeln. Bilen är med andra ord fyrhjulsdriven och drivlinelayouten sägs ge denna stora lyxkonceptbil enastående väghållning med väldigt exakt vridmomentsfördelning mellan fram och bakhjulen.

Tyvärr nämner inte Lexus något mer om drivlinan, förutom att den kan arbeta på egen hand utan förarens hjälp. Bilen är med andra ord autonom (självkörande) och innehåller en rad olika tekniker för att känna igen olika trafiksituationer och agera utifrån dessa.

LF-FC är förmodligen en första titt på kommande generation LS, Japanernas motsvarighet till Audi A8, BMW 7-serie och Mercedes S-klass. Dagens LS kom 2006 och är med andra ord väldigt gammal i jämförelse med konkurrenterna (Audin börjar också bli gammal, den kom 2009).

Nästa höst är troligt premiärdatum för nya LS, i så fall som årsmodell 2017. Hur mycket den plockar med sig från konceptbilen återstår att se.