Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lightyear

Lightyear stoppar produktionen – fokuserar på nästa modell

Biltillverkaren Lightyear lägger ner produktionen av sin första modell 0 för att i stället fokusera på efterföljande 2 som ska vara avsevärt mycket billigare.

Det nederländska företaget Lightyear presenterade sin första bil Lightyear One under 2019. Men när den skulle sättas i produktion vid Valmet fabrik i Finland 2022 bytte den namn till Lightyear 0. En modell som enligt dem knappt skulle behöva laddas i länder med många soltimmar då ovansidan är täckt av solceller. I höstas blev det även bekräftat att den ska ha världens lägsta luftmotstånd med ett Cd-värde på 0,175, vilket är lägre än bilar som bland annat Lucid Air, Tesla Model S och Mercedes EQS. Men världslägst är det däremot inte då den udda trejuliga elbilen Aptera ska ha Cd-värde på låga 0,13.

Lightyear 2.
Lightyear 2.
Lightyear 2.
Lightyear 2.
Lightyear 2.
Lightyear 2.
Lightyear 2.
Lightyear 2.
Lightyear 2.
1 AV 3
Lightyear 2.
Foto: Lightyear
2 AV 3
Lightyear 2.
Foto: Lightyear
3 AV 3
Lightyear 2.
Foto: Lightyear

Nu knappt en månad efter att produktionen har dragit i gång meddelar Lightyear att man stoppar tillverkningen av sin första bil. En bil som från början endast skulle byggas i cirka 1 000 exemplar. Produktionsstoppet sker till förmån för deras nästa modell som ska heta Lightyear 2. Medan den första modellen skulle kosta cirka 200 000 euro beräknas Lightyear 2 i stället landa på omkring 40 000 euro.
Den nya modellen ska även den ha en hel del solceller och klara sig undefär 80 mil på en laddning.
– Tyvärr var vi tvungna att fatta detta beslut. Hela processen med att utveckla Lightyear 0 har gett vårt företag många värdefulla lärdomar under de senaste åren. Vi riktar nu all vår energi mot att bygga Lightyear 2 för att göra det tillgängligt för kunderna enligt plan, säger Lex Hoefsloot, vd Lightyear.
Han meddelar också att de har över 60 000 förbeställningar på Lightyear 2 varav cirka 40 000 är till privatkunder.