Foto: Lincoln

Lincoln startar om med eldrivna Star Concept

Amerikanska lyxmärket Lincoln måste också elektrifieras. Den nya konceptbilen Lincoln Star Concept pekar ut riktningen för de fyra helelektriska bilar som ska lanseras till 2026.

Med fyra suvmodeller, varav två kan fås som laddhybrider, ligger Fords lyxbilsmärke Lincoln en bit efter i jakten på elektrifiering. Men nu tar de sats med konceptbilen Star Concept som är en stor och eldriven suv med fokus på komfort och välbehag för sina passagerare. Lincoln kommer att lansera fyra helt nya och helt elektrifierade modeller fram till 2026 och först ut blir en modell liknande Star Concept, det vill säga en stor suv.

Lincoln avslöjar ingenting om tekniken eller drivlinan, men beskriver interiören desto mer i detalj. Stora ljusinsläpp och avancerad ljussättning ska göra Star Concept till en avkopplande fristad för sina passagerare. De tre kupéinställningarna Coastal Morning, Evening Chill och Mindful Vitality använder dofter, ljud och ljus för att sätta olika stämningar i kupén.

Lincolns Matthew McConaughey har redan hunnit stå framför Star Concept.
1 AV 4
Lincolns Matthew McConaughey har redan hunnit stå framför Star Concept.
Foto: Lincoln
2 AV 4
Foto: Rich Polk / Lincoln
3 AV 4
Foto: Rich Polk / Lincoln
4 AV 4
Foto: Rich Polk / Lincoln

Utvändigt utmärker sig Lincoln Star Concept främst med en annorlunda lösning för förvaringsutrymmet framtill. Den genomskinliga huven höjs uppåt samtidigt som grillen skjuts framåt. De upplysta Lincoln-loggorna i fronten och på framskärmarna sticker också ut, liksom de små LED-strimmorna ovanför hjulhusen och den lysande Lincoln-texten på bakluckan.

Lincolns största marknad är Nordamerika, men märket säljs även i Mellanöster, Kina och Sydkorea. I fjol såldes totalt 87 000 Lincoln-bilar.