Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Asharkyu / Shutterstock

Litiumpriset upp 500 procent – påverkar elbilspriserna

Priset på litium har skenat det senaste året. Det kommer att påverka elbilstillverkningen och därmed både klimatet och dig som kund. 

Globala investeringar i elbilar har vuxit snabbare än någon annan ny energisektor under de senaste åren, och överträffat även vind- och solenergi. Plötsligt står det en elbil på var och varannan garageuppfart och skiftet har gått rekordsnabb.

Det har fått till följd att efterfrågan på litium, som används som elektrodmaterial i elbilarnas litiumjonbatterier, har skjutit i höjden. På bara ett år har världsmarknadspriset på litium stigit med 500 procent. Det skriver Bloomberg i en uttömmande analys.

LÄS OCKSÅ: Northvolt vill bryta kobolt i Sverige

Vi har inte sett slutet på prisuppgången än. Analytiker på Macquarie Group varnade för ett ”ett evigt underskott”, medan Citigroup nästan fördubblade sin prisprognos för 2022 och sa att ett ”extremt” rally kan komma. Resultatet kommer att bli kraftigt ökade kostnader för elbilsbatterier, något som också lär komma att återspeglas i priserna på bilarna. 

Så länge det råder brist på metallen kommer biltillverkarna inte heller kunna producera bilar i den takt som marknaden kan svälja. En inbromsning av elbilstillverkningen skulle också göra det svårare att uppnå globala utsläppsmål. 

Att det har blivit så här beror inte bara på att efterfrågan har ökat. Det beror också på att priset på litium låg ovanligt lågt under perioden 2018–2020, vilket dämpade investeringsviljan i nya litiumfyndigheter samtidigt som elbilsförsäljningen började ta fart.

Att starta nya utvinningsprojekt tar tid, kanske upp emot 10 år, och beroende på vilket sätt man utvinner litium är det antingen extremt energiintensivt, eller kräver stora mängder vatten. Särskilt svårt är det i Sydamerikas öknar, där man utvinner litium genom att låta saltlake avdunsta, en process som tar 12–28 månader. Därför är det svårt att starta nya verksamheter: var skulle vattnet, eller strömmen, komma ifrån? 

Det ser alltså ut som om bristen på litium kommer att bli långvarig, till dess att de elbilar som byggs nu börjar skrotas ut i större mängder och dess litium kan återvinnas, eller att nya batteritekniker som natriumjon- eller solid state-batterier fått ett kommersiellt genomslag.