Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Hyundai

Livsfarligt bromsfel på Hyundai Kona Electric – ägare vädjar: "Åtgärda felet snarast!"

Kona Electric kan på grund av en bugg i mjukvaran tappa bromskraften. Ett livsfarligt fel som tvingar Hyundai till en ny återkallelse. 

Det har bara gått ett par månader sedan Kona återkallades på grund av brandrisk. Men nu är det dags igen. I december uppdagades att bromssystemets servoverkan kan falla bort totalt. 

En av de som först rapporterade om felet i Sverige var Maud Karlsson i Vingåker.

– Jag hade hämtat min nya Hyundai Kona Electric den 15 december och hade inte ens kört ett par veckor med den när det hände. Det var på nyårsafton. Jag körde mot ett övergångsställe och såg några barn intill övergångsstället och tänkte att det är klokt att sakta in om de går över. Men det fanns ingen bromskraft alls, pedalen var stum. Halvvägs förbi övergångsstället blev jag stående, tack och lov utan att ha kört på någon. Då varnade bilens display för att det var fel på bromssystemet. ”Stanna omedelbart” stod det, men det var ju lättare sagt än gjort, berättar Maud Karlsson för Teknikens Värld.

Efter fyra startförsök kunde Maud Karlsson få i gång bilen igen. Hon kom hem och tänkte kontakta verkstaden så snart det blev vardag igen.

Men redan dagen efter, på nyårsdagen, upprepades historien. Nu försvann bromsverkan mitt i en parkeringsmanöver.

– Då ringde jag efter bärgare, jag vågade inte använda bilen mer, säger Maud Karlsson. 

På verkstaden konstaterade man att bilen har ett fel i mjukvarusystemet som gör att bromsen kan bli väldigt tung i vissa situationer. Felet var känt internationellt redan i början av december. Den 9 december återkallade Hyundai bilar i USA för bromsfelet.    

En vecka efter nyåret är Maud Karlssons bil åtgärdad och Hyundai-firman sade Hyundai kommer att gå ut med en återkallelse även i Sverige. Men Maud Karlsson vill skicka en extra hälsning till alla Kona Electric-ägare.

– Om man får ett brev på posten med besked om återkallelse kan det ju hända att man inte tar sig tid med en gång. Kanske tänker man att man gör det efter en resa som man har planerat. Men jag vill verkligen vädja till alla ägare att göra åtgärden med en gång. Det kan bli livsfarliga incidenter när bilen tappar bromsförmågan, säger Maud Karlsson.

Hyundai i Sverige bekräftar att man nu gör en återkallelse i Europa på grund av felet. 

– En varningslampa för ”Integritet Electronic Brake”-systemet kan råka tändas och som följd påverka bromsprestanda på grund av den onormala sensorsignalen. Hittills finns inga kända fall av skador eller olyckor i Europa som följd av det här. Det eventuella felet åtgärdas snabbt med en uppdatering av mjukvaran, säger Tobias Joelsson, PR-chef för Hyundai Sverige.

TEST: Hyundai Kona Electric mot Volkswagen ID.3 

Hyundai Nexo berörs också av problemet och återkallelsen. Foto: Glenn Lindberg / Teknikens Värld

Återkallelsen i Sverige berör totalt 2 966 bilar av modellerna Kona Hybrid, Kona Electric och Nexo. En tredjedel har när detta skrivs åtgärdats, två tredjedelar finns hos kunder och återstår att återgärda.   

Fabriken har känt till felet sedan i höstas. I USA skedde återkallelsen i början av december. Hur kan det komma sig att ni levererar bilar med det inbyggda felet i Sverige, trots att det på en annan marknad hade gjorts en återkallelse?

– Jag kan inte kommentera vad som genomförs på en annan marknad, i det här fallet USA. Information om återkallelse för Europa gick ut strax före jul och informationen om åtgärder förmedlades direkt till återförsäljarna. Att informationen nådde dem före breven nått kunderna är också anledningen till att så många bilar redan har hunnit åtgärdas, förklarar Tobias Joelsson.

DUELL: Hyundai Nexo mot Toyota Mirai