Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lordstown Motors

Lordstown har börjat bygga pickupen Endurance

USA har fått ännu en elektrisk pickup. Nu är det nystartade Lordstown Motors som efter otaliga motgångar har lyckats starta produktionen av den grovhuggna pickupen som drivs av fyra navmotorer.

Den ständigt krisdrabbade elbilsstartupen Lordstown Motors verkar slutligen ha fått lite vind i seglen. Nu uppger företaget, som inte är mer än tre år gammalt, att serieproduktionen är igång och att de första två exemplaren av pickupen Endurance har byggts. Någon storskalig tillverkning är det dock ännu inte att tala om. Lordstown planerar att bygga 50 bilar innan året är slut och under första halvan av 2023 ska omkring 450 bilar byggas. Om den storskaliga produktionen kommer igång blir Endurance en direkt konkurrent till Ford F-150 Lightning, Chevrolet Silverado EV, Rivian R1T och Tesla Cybertruck.

Det är avgörande för Lordstown att produktionsstarten avlöper utan problem, den amerikanska elbilstillverkaren har under flera år kämpat med ekonomiska problem och blev till slut tvungna att sälja fabriken i Ohio som man tidigare köpt loss från GM. Köpare var taiwanesiska Foxconn som nu sköter tillverkningen av Endurance på uppdrag av Lordstown.

1 AV 2
Foto: Lordstown Motors
2 AV 2
Foto: Lordstown Motors

I våras meddelade Lordstown att Endurance, som drivs av oberoende navmotorer i varje hjul som har en total effekt om drygt 600 hästkrafter, blir rejält mycket dyrare än tidigare meddelat. Lordstown vill nu ha 63 500 dollar, exklusive skatt, för Endurance, i motsats till den tidigare prislappen som löd 52 500 dollar, motsvarande 580 000 kronor. Samtidigt möttes Lordstown av ytterligare en motgång då General Motors meddelade att man sålde hela sitt aktieinnehav i Lordstown.