Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Modellen är uppdaterad med bland annat en egenutvecklad elmotor
2 AV 2
Foto: Lordstown Motors

Lordstown Motors ansöker om konkurs

Tillverkaren av den udda eldrivna pickupen Endurance kastar in handduken när Foxconn klipper banden.

Lordstown Motors hör till alla de lycksökare som ploppat upp i och med att bilvärlden går mot elektrifiering. Men nu har de ansökt om konkurs då väntade investeringar på totalt 170 miljoner dollar inte dykt upp från Foxconn. Samtidigt stämmer man det taiwanesiska bolaget som är mest känt för att tillverka Apples mobiltelefoner iPhones, det rapporterar Reuters.

Foxconn hävdar att Lordstown Motors brutit mot investeringsavtalet då deras aktie har ramlat under ett värde av en dollar styck. Tillverkningen av Endurance har drabbats av både kvalitetsproblem och driftsstopp.

Foxconn har tidigare investerat i Lordstown Motors och räddat tillverkaren. I dag äger man 8,4 procent av företaget samt den gamla GM-fabrik där bilarna byggs.

Foto: Lordstown Motors

Lordstown Motors vd Edward Hightower menar att verksamheten kan vara attraktiv för biltillverkare som letar efter ett snabbt inträde på elbilsmarknaden vid en tidpunkt då Biden-administrationens politik vill flytta fokus bort från bensindrivna bilar.

Stora ord men man ska inte glömma att pickupen som biltyp är populär i USA och att allt fler söker just en eldriven sådan – men utbudet är skralt. Ford F-150 Lightning säljer som smör och runt hörnet lurar Ram 1500 REV och Teslas Cybertruck. Om uppstickaren från Rivian kan du läsa om nedan.