Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jarowan Power

Lotus firar med svart och guld

Minns du Lotus John Player Special-bilar? Nu firar sportbilsmärket Emerson Fittipaldis VM-seger för 50 år sedan med en specialversion av elbilen Evija.

50 år har gått sedan Emerson Fittipaldi tog sin första Formel 1-titel, och det i Lotusbil av modell 72. Det firas med en specialutgåva av elsportbilen Evija, helt enkelt döpt till Evija Fittipaldi.

Specialutgåvan är lackad i svart och guld, precis som Emersons vinnarbil från 1972. Ett färgschema vi kanske främst kopplar till Ronnie Peterson som blev stallkompis med Emerson 1973 och körde för Lotus under flera säsonger.

1 AV 6
Foto: Jarowan Power
2 AV 6
Foto: Jarowan Power
3 AV 6
Foto: Jarowan Power
4 AV 6
Foto: Jarowan Power
5 AV 6
Foto: Jarowan Power
6 AV 6
Foto: Jarowan Power

Emersons namn ses på karossen liksom klistermärken med hans segrar under 1972 på bakvingen – precis som på Formel 1-bilen från segeråret.

Även invändigt är det svart och guld som gäller och på instrumentbrädan finns Emersons namnteckning. I taket finns en illustration av hans bil broderad. Läcker förvisso men det mest pulshöjande är vridspaken på mittkonsolen som är tillverkad av återvunnet aluminium från en Lotus 72.

Alla Lotus 72 samlade, flera av dem körda av Ronnie Peterson.Alla Lotus 72 samlade, flera av dem körda av Ronnie Peterson.Alla Lotus 72 samlade, flera av dem körda av Ronnie Peterson.
Alla Lotus 72 samlade, flera av dem körda av Ronnie Peterson. Foto: Jarowan Power

Åtta exemplar ska byggas av specialversionen, lika många exemplar som finns kvar av den klassiska Formel 1-bilsmodellen. Alla åtta 72:or var för övrigt med på Lotus bana i Hethel vid premiären av Evija Fittipaldi.

De tekniska specifikationerna (2 000 hästkrafter) är samma som för ”vanliga” Evija som ska byggas i maximalt 130 exemplar. Blev du sugen på specialversionen så får du hålla koll på begagnatmarknaden, alla bilar är redan sålda och ska levereras nästa år.

https://youtu.be/617_yfbi18U