Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Lotus nya elbil Emeya är inget annat än en fyrsitsig supersportbil. Den är väldigt snabb.Lotus nya elbil Emeya är inget annat än en fyrsitsig supersportbil. Den är väldigt snabb.Lotus nya elbil Emeya är inget annat än en fyrsitsig supersportbil. Den är väldigt snabb.
1 AV 2
Eletre är Lotus första eldrivna modell och suv
2 AV 2
Lotus nya elbil Emeya är inget annat än en fyrsitsig supersportbil. Den är väldigt snabb.
Foto: Lotus Cars

Lotus nya super-elbil Emeya officiell

Colin Chapmans ögonsten Lotus är snart ett renodlat elbilsmärke. Nu presenterar den brittiska sportbilstillverkaren sin tredje elbil – en sportig GT-modell vid namn Emeya. Snabb är den också.

Lotus trumfkort genom åren har framför allt varit lätta sportbilar med mycket känsla och körglädje. När märket nu ställer om till eldrift, en omställning som 2019 inleddes med supersportbilen Evija och som i år följdes upp med suven Eletre (som du ser Teknikens Världs Mikael Stjerna provköra i filmen ovan), ökar siffrorna på vågen. Evija väger in på 1,7 ton och Eletre på 2,5 ton. Det kan jämföras med Exige som fick vågen att ticka upp till drygt 900 kilo i lättaste fallet och drygt 1 100 kilo när den var som tyngst. Den lite större och 2+2-sitsiga Evora var ytterligare knappt ett par hundra kilo tyngre. Lotus sista bensinbil Emira, som fortfarande finns kvar i modellutbudet, är även den en lättviktare sett med dagens ögon – 1,4 ton.

Nog om viktsiffror, inte minst eftersom Lotus inte presenterar någon sådan i det initiala pressmaterialet för helt nya elbilsmodellen Emeya som biltillverkaren själv kallar för märkets första hyper-GT. Helt enkelt märkets första ”super-grand tourer”.
Lotus Emeya är en fyrsitsig bil med fyra sidodörrar och en stor baklucka (i princip en femdörrars halvkombi) och kan ses som en lågbyggd Eletre – som har samma antal dörrar och sittplatser. I den gula kulör vi ser Emeya i här i dag är den än mer lik den Eletre vi körde för några veckor sedan.

Hur stor Lotus Emeya är vet vi ännu inte, men runt fem meter lång lär den vara.Hur stor Lotus Emeya är vet vi ännu inte, men runt fem meter lång lär den vara.Hur stor Lotus Emeya är vet vi ännu inte, men runt fem meter lång lär den vara.
Lotus Emeya har så kallad aktiv front för att minska luftmotståndet (när ”grillen” är stängd) och öka kylning av batteri och bromsar (när ”grillen” är öppen).Lotus Emeya har så kallad aktiv front för att minska luftmotståndet (när ”grillen” är stängd) och öka kylning av batteri och bromsar (när ”grillen” är öppen).Lotus Emeya har så kallad aktiv front för att minska luftmotståndet (när ”grillen” är stängd) och öka kylning av batteri och bromsar (när ”grillen” är öppen).
1 AV 2
Hur stor Lotus Emeya är vet vi ännu inte, men runt fem meter lång lär den vara.
Foto: Lotus Cars
2 AV 2
Lotus Emeya har så kallad aktiv front för att minska luftmotståndet (när ”grillen” är stängd) och öka kylning av batteri och bromsar (när ”grillen” är öppen).
Foto: Lotus Cars

Men det är mer än så som är likt Eletre. Kliver man in i Emeya är det nästan som att kliva in i Lotus första högbygge. Instrumentbrädan och den stora skärmen är desamma, så även exempelvis ratten. Dörrsidorna och den breda mittkonsolen har däremot fått ta del av smärre variationer.
Nämnda skärm, som för övrigt mäter 15,1 tum, har sällskap av en slimmad skärm framför föraren, två skärmar på vardera dörr, för att agera ytterbackspeglar tillsammans med kamerorna på utsidan, samt en head up-display på hela 55 tum som bjuder på så kallad förstärkt verklighet (AR – Augmented Reality) där guidande grafik läggs ovanpå den bild av verkligheten som föraren ser.

Även bakvingen är aktiv och större (djupare) än den på suven Eletre.Även bakvingen är aktiv och större (djupare) än den på suven Eletre.Även bakvingen är aktiv och större (djupare) än den på suven Eletre.
Även bakvingen är aktiv och större (djupare) än den på suven Eletre. Foto: Lotus Cars

Under skalet på Emeya hittar vi Geely-koncernens (Volvo-ägaren är sedan några år ägare till 51 procent av Lotus Cars) SEA-plattform som är grund till många olika bilar, inte minst kommande Polestar 4 och Polestar 5 samt Volvo EX30. Lotus suv Eletre är även den byggd på en av SEA-varianterna, faktiskt samma som Emeya vilket betyder 800-voltsteknik som för med sig en rad fördelar jämfört med exempelvis 400-voltsarkitekturer (som även finns hos vissa SEA-varianter).
Maximal laddeffekt för Emeya är 350 kW (kilowatt) vilket enligt Lotus ger energipåfyllning för 15 mils körning med fem minuters laddning. En annan laddtid som nämns är den från 10 till 80 procent som vid perfekta förhållanden tar 18 minuter.
Vid långsam växelströmsladdning, exempelvis när bilen laddas hemma, är 22 kW max laddeffekt.

Batteriet uppges ha en kapacitet på 102 kWh (kilowattimmar). Det är med andra ord tio mindre än batteriet i Eletre. Hur stor del som verkligen kan nyttjas får vi inte reda på i dag (Eletre sägs ha 109 kWh i så kallad nettokapacitet).
Någon räckviddsssifffra finns ännu inte, men Lotus räknar med att den är snarlik räckvidden som Eletre bär på. Då bör det vara Eletre R:s WLTP-siffra på 49 mil som avses.

Interiören känns igen från Eletre, men där finns vissa skillnader i utförandet, exempelvis dörrsidorna.Interiören känns igen från Eletre, men där finns vissa skillnader i utförandet, exempelvis dörrsidorna.Interiören känns igen från Eletre, men där finns vissa skillnader i utförandet, exempelvis dörrsidorna.
En central del av bilen är den 15,1 tum stora infotainmentskärmen.En central del av bilen är den 15,1 tum stora infotainmentskärmen.En central del av bilen är den 15,1 tum stora infotainmentskärmen.
Två sittplatser bak. Om takhöjden är lika god som i suven Eletre återstår att se.Två sittplatser bak. Om takhöjden är lika god som i suven Eletre återstår att se.Två sittplatser bak. Om takhöjden är lika god som i suven Eletre återstår att se.
Lite kolfiber, som sig bör i en sportbil av rang.Lite kolfiber, som sig bör i en sportbil av rang.Lite kolfiber, som sig bör i en sportbil av rang.
1 AV 4
Interiören känns igen från Eletre, men där finns vissa skillnader i utförandet, exempelvis dörrsidorna.
Foto: Lotus Cars
2 AV 4
En central del av bilen är den 15,1 tum stora infotainmentskärmen.
Foto: Lotus Cars
3 AV 4
Två sittplatser bak. Om takhöjden är lika god som i suven Eletre återstår att se.
Foto: Lotus Cars
4 AV 4
Lite kolfiber, som sig bör i en sportbil av rang.
Foto: Lotus Cars

Själva drivlinan består av två elmotorer som tar hand om var sin hjulaxel och gör Emeya fyrhjulsdriven. Permantent fyrhjulsdrift, enligt Lotus. Transmissionen är av enstegstyp fram och tvåstegstyp bak, samma upplägg som i de fyrhjulsdrivna versionerna av Porsche Taycan (en bil som Lotus Emeya högst sannolikt ser som en av sina största konkurrenter).

Sammanlagt levererar de båda elmotorerna 675 kW vilket motsvarar 918 hästkrafter. Totalt maxvrid ligger på 985 newtonmeter. Både effekt och maxvrid känner vi igen från ovan nämnda Eletre R, värstingversionen av el-suven.
Siffrorna, där den för effekt toppar nämnda Taycan i Turbo S-utförandet, ger en snabb bil – 0-100 km/h går på 2,78 sekunder (Taycan Turbo S officiella siffra är 2,8 sekunder) och toppfarten är 256 km/h.

Tillverkningen av Lotus Emeya ska inledas under 2024. Några prisuppgifter finns inte men sneglar vi på Eletre R, som alltså har samma drivlina som Emeya, så ser vi att den börjar på 1 750 990 kronor. Porsche Taycan Turbo S börjar på 2,2 miljoner kronor.

Missa inte att läsa provkörningen av ”samma bil” i suv-format – Lotus Eletre. Klicka på länken nedan.