Lotus utvecklar eldriven supersportbil

En exklusiv 1 000-hästars sportbil ska bygga varumärket Lotus. När produktionen tar fart kan nya bilmodeller komma att byggas i Sverige.

Lotus håller på att utveckla en eldriven supersportbil på över 1 000 hästkrafter som ska visas upp som koncept nästa år, enligt Autocar. Projektet går under namnet Omega och den färdiga bilen ska vara det mest extrema från den brittiska sportbilstillverkaren någonsin.

Bara ett fåtal bilar ska byggas och ha en prislapp på två miljoner pund, närmare 23 miljoner kronor. Den stora utmaningen för teknikerna ligger i att hålla vikten nere. Lätta bilar är Lotus signum.

Bilen ska höja varumärket som till största del ägs av Geely-koncernen, dit bland annat även Volvo hör. Geely satsar stora belopp på det 70-åriga märket men är samtidigt noga med dess historia. Lotus ska fortsätta att ha sin bas i Hethel och med fler modeller i planerna kan framtida bilar komma att byggas i koncernens andra fabriker – som i Sverige.

Just namnet Omega är ingen nytt i Lotus-sammanhang, åren 1990 till 1992 byggde man en uppdaterade version av Opel Omega med trelitersmotor på 377 hästkrafter – en bil vi har kört i Klassiska Bilar. Hela provkörningen läser du här.

Bilden ovan visar nosen på Lotus Elise Concept som visades på Parissalongen 2010. Den har alltså inget med ovan nämnda supersportbil att göra.