Lotus visar sin elektriska grund
Lotus avslöjar företagets framtida planer inom utveckling av elbilar. Grunden är den nya tekniken för lättare chassin som presenterades för ett år sedan.
Nyligen meddelade Lotus att man ska lansera en ny elbilsfamilj. Nu bekräftar man att en ny teknik för lättare chassin, som bolaget utvecklat genom Project LEVA (Lightweight Electric Vehicle Achitecture), ska ligga till grund för företagets nya arkitektur för elektriska sportbilar.
Projektet presenterades i oktober 2020 och är ett forskningsprogram för lättare strukturer för nästa generations elbilar. Tack vare innovationen är den bakre strukturen 37 procent lättare på den nya sportbilen än på Lotus Emira V6. Det innebär att märket kan planera för framtida produkter och kommersialisering.
Nya bilder från Lotus visar hur tekniken kommer att utgöra en del av det nya elbilschassit. Den nya arkitekturen är anpassningsbar för att kunna få till en plattform som ska lämpa sig för elbilar med olika hjulbaslängder, batteristorlekar och konfigurationer. Gemensamt för alla designvarianter är en lättgjuten bakram, men med utbytbara komponenter. En enda fordonsarkitektur ska på så vis kunna rymma två olika batterikonfigurationer.
Kort fakta om arkitekturen
Tvåsitsiga bilar som bygger på tekniken kommer ha en hjulbas på minst 2 470 millimeter, antingen åtta eller tolv moduler i batteripaketet och som mest 99,6 kilowattimmars batterikapacitet. Vill man ha fyrsitsig bil får man nöja sig med maximalt 66,4 kilowattimmar.
De två batterikonfigurationerna är:
”Chest”-layouten innebär att modulerna staplas vertikalt bakom de två sätena. Ett mittmonterat paket, perfekt för sportbilar där låg total körhöjd och låg tyngdpunkt krävs.
”Slab”-layouten innebär att modulerna är integrerade horisontellt under kupén. Detta är mer lämpligt för fordon med högre körhöjd och högre övergripande profil krävs – det vill säga suvar. Kallas även skateboard power pack-layout.
Den nya ramen har cylindriska battericeller för hög energitäthet, med möjlighet till enkel eller dubbel elektrisk drivenhet som stöd. Den ska även bidra till mindre miljöpåverkan tack vare härdning, punktbindning och ”avancerade svetsprocesser”.
– Project LEVA och den elektriska sportbilsarkitekturen är perfekta illustrationer av innovationen som fortsätter att vara kärnan i allt Lotus gör. Dagens elbilar är tunga jämfört med deras ICE-motsvarigheter, så ARMD-finansieringen har hjälpt Lotus att förnya sig tidigare i produktcykeln. I stället för att utveckla ett enda fordon har Lotus nu ”planen” för nästa generation elektriska sportbilar, kommenterar Richard Moore, vd för Engineering på Lotus Cars.
Under projektet har Lotus samarbetat med leverantörskedjepartnern Sarginsons Industries och akademiker från Brunel University London för att utnyttja fordonsarkitekturens fulla potential.
Detta tillkännagivande är det senaste i ett större sammanhang som beskriver tillverkarens övergång till ett helt elektriskt varumärke.
Lotus elstrategi i en tidslinje
✔ Januari 2021: Lotus undertecknade avtal med Alpine för att studera ett antal samarbetsområden, inklusive gemensam utveckling av en elsportbil.
✔ April 2021: Lotus bekräftade att företagets E-Sport-fordonsarkitektur är ett av fyra utvecklade chassin som ska stödja framtida modeller.
✔ Augusti 2021: Lotus meddelade att man ska lansera en ny elsportbil 2026, typ 135, som ska tillverkas i Storbritannien.
✔ September 2021: Lotus presenterade den nya chassitekniken som ska ligga till grund för den elektriska sportbilen.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se