Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lucid Air är elbilen med tusen hästkrafter – ger Tesla skrämselhicka?

Tesla Motors får kanske se upp, för här kommer Lucid Motors som nu presenterar första modellen som lystrar till namnet Air. Den är inte billig men så är den också fullproppad med teknik och två elmotorer goda för 1 000 hästkrafter.

Vi har redan skrivit lite om den nystartade elbilstillverkaren Lucid Motors som drivs av den tidigare Tesla-chefen Peter Rawlinson. I höstas meddelade de att de inom kort ska visa upp första modellen, och det är där vi är i dag. Första modellen heter Air och kan, sett till formerna, sägas likna en viss konkurrents bil, nämligen Tesla Motors och deras Model S. Dock är Lucid Motors former lite skarpare.

Lucid Air har precis som Model S i ”dual motor”-utförande två elmotorer, en som driver framhjulen och en som driver bakhjulen. Air slår dock Model S P100D på fingrarna vad gäller effekt. Hela 1 000 hästkrafter levererar de båda motorerna vilket ger en tid från stillastående till 97 km/h (0-60 mph) på 2,5 sekunder, ungefär samma tid som för redan nämnda Model S P100D.

Medan Teslas största batteri är på 100 kWh har Lucids minsta just den kapaciteten. Lucid Air kan nämligen väljas med batteri på antingen 100 eller 130 kWh. Upp till 64 mils körning ska det räcka till.

En hel del detaljer känns rätt mycket Tesla. Interiören är inte helt olik med sina många och stora skärmar, och vindrutan som är extra hög/uppdragen känns väldigt mycket Tesla Model X.

Stora displayen kan fällas in och försvinna.

Du som redan nu har ringt din bankman för att få till ett lån ska vara beredd på att denna ifrågasätter summan du tänker köpa bil för. Instegspriset i USA ska vid marknadslanseringen under 2018 ligga på runt 1,5 miljoner kronor. Förvisso får man en fullsmetad bil med all utrustning Lucid Motors har att erbjuda, men det är fortfarande massor av pengar.