Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lucid Motors

Lucid Air kommer till Europa 2022

Tesla-konkurrenten Lucid Motors ska börja leverera sina bilar under våren i år till kunder i USA, i Europa får vi vänta lite längre.

Under hösten 2020 presenterade Lucid Motors sin nya elbil Air som är en direkt konkurrent till bilar som bland annat Tesla Model S och nyligen presenterade Audi e-tron GT. I samband med lanseringen klådde Lucid Air en Tesla Model S Performace på kvartsmilen och tog ifrån Tesla Model S Plaid banrekordet på Laguna Seca. Men trots att de två bilarna sedan start har varit utmålade till ärkerivaler ser Lucid Motors vd Peter Rawlinson inte Tesla som en konkurrent.

– Jämförelsen med Tesla Model S är naturlig och jag accepterar det, men vi riktar mer in oss på konkurrenter som Mercedes och deras S-klass, säger Peter Rawlinson. Han var tidigare chefsingenjör hos Tesla under utvecklingen av Model S fram till han lämnade för Lucid Motors under 2013.

Efter att ha tillverkat en testflotta om 80 bilar är det nu dags att dra i gång produktionen av de första kundbilarna och i första hand är det kunder i USA som får ta del av de första bilarna. Under våren börjar de första inhemska leveranserna och då är det toppmodellen Lucid Air Dream Edition som gäller. En person från Norge frågade nyligen på Twitter när de första bilarna skulle levereras dit varpå Lucid till en början meddelade i slutet av 2021. Senare har uttalandet dock dragits tillbaka då de räknar med att leverans av bilar till Europa kan starta under den första halvan av 2022.

Från början av 2022 kommer Lucid även att börja tillverka den billigare instegsversionen Lucid Air Pure. Under hösten 2021 beräknas mellanversionen Air Touring ha produktionsstart. Lucid Motorn räknar med att tillverka cirka 34 000 bilar under det första året och inom tio år siktar de på att ha en årlig produktion om cirka 400 000 bilar.
De säger sig även ha passerat Tesla när det kommer till energieffektivitet då bilarna ska ta sig längre per kilowattimme än någon annan elbil i produktion.