Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lucid Motors

Lucid Air kommer till Europa i juni

Den dyra, snabba och amerikanska elbilen Lucid Air är nu mycket nära en Europa-lansering. De första bilarna kommer till Europa i juni. Dessutom talas det om en ny toppversion med tre motorer och omkring 1 600 hästkrafter.

Den amerikanska elbilstillverkaren har fått en långsam start. I mars meddelade man att produktionsmålet sänks från 20 000 bilar för helåret till 12 000–14 000 tillverkade bilar. Men det hindrar inte Tesla-utmanaren från att ta sikte på nästa steg: Europa. Det har tidigare talats om att de första Europa-leveranserna skulle ske under första halvan av 2022 och nu har en talesman för Lucid bekräftat för brittiska Autocar att man håller planen. De första Lucid-bilarna kommer till Europa i juni.

Vilken europeisk marknad som blir först ut är inte bekräftat, men det blir troligtvis Tyskland följt av Danmark, Finland, Norge, Sverige och flera andra europeiska länder. En högerstyrd version för Storbritannien är ännu inte bekräftad.

1 AV 4
Foto: Lucid Motors
2 AV 4
Foto: Lucid Motors
3 AV 4
Foto: Lucid Motors
4 AV 4
Foto: Lucid Motors

LÄS MER: Lucid på god väg mot målet – 20 000 bilar 2022 

Det talas också om att en ny värstingversion är under utveckling. Toppalternativet i dag är Air Dream Edition Performance med 1 126 hästkrafter, den väntas bli trumfad av en Super Air med omkring 1 600 hästkrafter framtagen för att matcha Tesla Model S Plaid. Lucid utvecklar en ny bakaxel med två motorer, vilket gör att bilen får totalt tre elmotorer. Den så kallade Megawatt-bakaxeln ska även sitta i suvmodellen Gravity som är planerad att lanseras tidigt 2024.

https://datawrapper.dwcdn.net/OnYGp/2/