Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Lynk & Co 09 – Volvo XC90:s tvilling

Det har snackats om en större suv från Lynk & Co, och nu är den här – 09:an som sägs vara en Volvo XC90 Recharge T8 AWD nästan rakt av.

Det är på pågående bilsalongen i Shanghai som den visas upp – Lynk & Cos nya suv (4 av märkets 5 hittills presenterade modeller är suvar/crossovers) som är större än övriga. Den har fått beteckningen 09 och har mer gemensamt mer Volvo XC90 än de båda siffrorna, 09 är nämligen baserad på XC90.

Specifikationerna är ännu inte kända, men Lynk & Co 09 är en laddhybrid och det är lätt att misstänka att det är samma drivlina som i XC90 Recharge T8 AWD (tidigare XC90 T8 Twin Engine AWD). Snacket på nätet säger detsamma vilket i så fall betyder att Lynk & Co 09 driver på framhjulen med hjälp av en 2,0-liters bensinmotor på 303 hästkrafter samt bakhjulen med hjälp av en 87-hästars elmotor, totalt 390 hästkrafter.
Batteriet som driver elmotorn är på 11,6 kWh, enligt XC90:s datablad ger det uppemot 5,1 mils räckvidd (knappt 4,5 mil enligt vårt senaste test). Elräckvidden hos Lynk & Co ligger sannolikt i samma krokar.

1 AV 2
2 AV 2

Utseendet är helt olikt XC90:s då det är tydliga Lynk & Co-former som tagit plats både i fronten (inte minst ljusarrangemangen men också grillen även om den är större än på andra modeller) och i baken (sammankopplade bakljus är något märket verkligen har fallit för).

Baserat på vad vi ser på bilderna är känslan att Lynk & Co 09 är längre Volvo XC90, men sannolikt är det en synvilla då överhängen ser ut att mer eller mindre vara identiska. Dock gillar kinesiska bilköpare mycket benutrymme i baksätet, så kanske har de klämt in några extra centimeter mellan hjulaxlarna? Men till syvende och sist tror vi att det handlar om en längd på drygt 495 centimeter, med andra ord samma mått som XC90 mäter från främre till bakre stötfångare. Längden räcker till och med för att en tredje sätesrad ska rymmas i bagageutrymmet.

1 AV 2
2 AV 2

Lynk & Co 09 ska byggas i Kina och kommer att gå ut till försäljning senare i år. Det snackas om att marknader utanför Kina ska få ta del av modellen, vilka marknader det blir återstår att se.